Wiesiołek dwuletni 50g NATURA WITA
Dwuletni wiesiołek - Oenothera biennis
Wiesiołek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, skrobię oraz wiele soli mineralnych. Można spożywać go w formie całych lub mielonych nasion, na przykład jako dodatek do kefirów, musli i jogurtów. Może być doskonałym wsparciem w walce z nadwagą, ponieważ nie tylko wspomaga trawienie, ale również zapobiega magazynowaniu się tłuszczów.
Morela pestka 100g NATURA WITA
Morela zwyczajna - Prunus armeniaca
Pestki moreli zawierają amigdalinę zwaną inaczej witaminą B17. Zainteresowanie nią wzrosło, gdy w latach 20 ubiegłego wieku, dr Ernst Theodore Krebss podał informację, że substancja ta może zwalczać choroby nowotworowe. Niestety nie ma jednoznacznych badań naukowych, które dopuściłyby ten związek do oficjalnego lecznictwa, podobnie jak dziesiątków innych związków znajdujących się w ziołach.
Malina owoc 50g NATURA WITA
Żurawina owoc 50g NATURA WITA
Owoc żurawiny - Vaccinum
Owoc żurawiny ma dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i A, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawiera również karotenoidy, sole mineralne (w tym sole jodu), kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy, pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany.
Konopie nasiona niełuskane 200g NATURA WITA
Nasiona konopi - Cannabis sativa
Nasiona konopi zawierają pełnowartościowe białko (ok. 30%), niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz unikalny gamma-linolenowy kwas tłuszczowy GLA. Jest on istotnym składnikiem, gdyż działa przeciwzapalnie oraz buduje błonę komórkową każdej komórki ciała człowieka. Niełuskane nasiona konopi są bogate w błonnik pokarmowy, który wpływa na prawidłową perystaltykę jelit, przyczynia się do zachowania prawidłowego poziomu cukru i cholesterolu we krwi.
Kminek owoc 100g NATURA WITA
Owoc kminku - Carvi fructus
Kminek działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych, a także reguluje dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Kminek pomaga więc na wiele dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, odbijanie, bóle brzucha, lekkie zaparcia czy brak apetytu.
Burak czerwony mielony 400g NATURA WITA
Suszony burak czerwony - Beta vulgaris
Związki zawarte w burakach pełnia ważną funkcję w profilaktyce nowotworowej. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają również organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce oraz przeciwdziałają wielu innym chorobom. Buraki powinni jadać nadciśnieniowcy.
Kasztanowiec owoc 50g NATURA WITA
Jarzębina owoc 100g NATURA WITA
Burak czerwony mielony 400g NATURA WITA
Suszony burak czerwony - Beta vulgaris
Związki zawarte w burakach pełnia ważną funkcję w profilaktyce nowotworowej. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają również organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce oraz przeciwdziałają wielu innym chorobom. Buraki powinni jadać nadciśnieniowcy.
Jałowiec owoc 100g NATURA WITA
Jałowiec owoc - Juniperi fructus
Owoc jałowca jest słowiańską przyprawą, która pozwala rozkoszować się w kuchni leśnym aromatem, a także delektować się słodkim, gorzkawo-palącym smakiem. Chcąc osiągnąć taki efekt, możemy dodawać całe lub zmiażdżone ziarna owocu do marynat, pieczeni, bigosu i wszelakich potraw warzywnych. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa poprawiająca smak napojów alkoholowych.
Goji owoc 500g NATURA WITA
Goji owoc - Lycium Barbarum
Owoc goji uznawany w wschodniej kulturze za owoc długowieczności zawiera bardzo dużo antyoksydantów oraz składników mineralnych. Można stwierdzić iż jest ‘’bombą’’ witaminową która wzmacnia, regeneruje oraz pobudza cały organizm. Witaminy zawarte w owocach goji dodają siły, wigoru i energii do działania. Dodatkowo owoce są bardzo przyjemne w smaku, można je spożywać jako przekąskę lub jako dodatek do herbat. Owoc goji to także najlepszy naturalny środek do zachowania zdrowej, jędrnej i młodej skóry ponieważ jest najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.