Olejek kolendrowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek kolendrowy pozyskiwany jest z nasion kolendry siewnej (Coriandrum sativum) na drodze destylacji z parą wodną. Jest wyjątkowo bogaty w linalol, którego zawiera aż 78%. Związek ten posiada udokumentowane działanie prozdrowotne i to głównie on odpowiada za właściwości i zapach olejku kolendrowego.
Olejek kolendrowy to przede wszystkim wsparcie dla układu trawiennego. Poza tym świetnie pielęgnuje skórę i dba o jej dobrą kondycję. Doskonale wpływa na mięśnie i stawy, uśmierzając ich bóle i sprzyjając regeneracji. Jest ponadto wysoko ceniony w perfumerii. Doskonale łączy się z wieloma zapachami, dodając im lekkości i słodyczy. Wykorzystywany jest również w przemyśle spożywczym do aromatyzowania alkoholi i cukierków, a także w przemyśle farmaceutycznym do nadawania przyjemnego zapachu lekom i preparatom.
Kolendra była znana i ceniona już w dalekich czasach antycznych. Jej historia sięga co najmniej 1300 roku p.n.e., kiedy to umieszczono ją w grobowcu Tutenchamona. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją jako przyprawę i roślinę leczniczą. Stosowali ją przede wszystkim w dolegliwościach trawiennych i obficie doprawiali nią potrawy przeznaczone na wielkie uczty. Nasiona kolendry uznawane były ponadto w wielu krajach za afrodyzjak, dlatego w starożytności i średniowieczu dodawano je do napojów miłosnych.
Olejek z anyżu gwiazdkowego 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek ten pozyskiwany jest z nasion anyżu gwiazdkowego (Illicium verum) na drodze destylacji z parą wodną. Warto pamiętać, że nie jest to ten sam olejek, co olejek anyżowy, pozyskiwany z nasion rośliny o nazwie biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum).
Olejek z anyżu gwiazdkowego pachnie upajająco słodko, intensywnie, lukrecjowo. Posiada tę samą nutę słodyczy, co nasiona kopru włoskiego i biedrzeńca anyżu, a to za sprawą anetolu, który jest głównym składnikiem aktywnym wszystkich tych nasion. Anetol nadaje im charakterystyczny, słodki aromat, a także odpowiada za działanie prozdrowotne. Jego zawartość w olejku z anyżu gwiazdkowego wynosi 85-90%.
Nieziemsko słodki zapach nasion anyżu sprawił, że roślinę tę nazwano Illicum, od łacińskiego słowa illicio, czyli wabić.
Anyż gwiazdkowy pochodzi z Chin, a zatem od starożytnych czasów wykorzystywany jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Ceniony jest za pozytywny wpływ na czynności trawienne przewodu pokarmowego oraz za działanie wykrztuśne i lekko przeciwbólowe. Co ciekawe, obecnie większość upraw anyżu dedykowana jest pozyskiwaniu z jego nasion kwasu szikimowego, niezbędnego do produkcji Ostelamiviru – leku stosowanego w walce z wirusem grypy A i B.
Olejek z nasion pietruszki 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Pietruszka (Petroselinum sativum) to dwuletnia lub krótsza bylina dorastająca do 70 cm wysokości. Ma jasnozielone listki i zielonożółte kwiaty które wytwarzają małe, brązowe nasiona.
Olejek pietruszkowy pozyskiwany jest z nasion pietruszki zwyczajnej (Petroselinum sativum/Apium petroselinum/Petroselinum crispum). Cechuje go delikatny, słodki, liściasto-cytrusowy zapach, podkreślony nutką ostrości. Zapach ten orzeźwia umysł i przyjemnie otula zmysły. Sprzyja koncentracji i pomaga zatrzymać natłok myśli.
Olejek z nasion pietruszki stosowany był w medycynie ludowej. Przyjmowano go doustnie w chorobach nerek i pęcherza, w kamicy moczowej i przy obrzękach. Używany był także w celu wywołania menstruacji, jako że stymuluje skurcze macicy. Z tego powodu kobiety w ciąży powinny go unikać. Kobiety karmiące także, gdyż jego związki czynne przechodzą do mleka.
Olejek z kopru włoskiego (słodki) 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek ten pozyskiwany jest z Fenkułu włoskiego (Foeniculum vulgare var. dulce) inaczej zwanego koprem włoskim lub słodkim. Roślina ta występuje naturalnie w wielu częściach Europy, a wywodzi się z terenów basenu Morza Śródziemnego. Posiada charakterystyczny anyżkowy zapach i pochodzi z tej samej rodziny baldaszkowatych, co anyż, kminek oraz kolendra.
Fenkuł włoski znany był już w czasach starożytnych, gladiatorzy dodawali go do posiłków, aby zapewnić sobie siłę i energię, a w Azji używano go jako antidotum na ukąszenia żmij. Olejek świetnie sprawdzi się w masażach i kąpielach kojących wzdęcia i niestrawności, szczególnie te wywołane stresem. Ponadto ma działanie antycellulitowe i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Zimne okłady z jego dodatkiem to bardzo dobry sposób na siniaki, a dodany do pasty do zębów zapobiega próchnicy. Jako środek wykrztuśny, doskonale nadaje się do inhalacji łagodzących objawy infekcji dróg oddechowych.
Olejek z rumianku marokańskiego 100% eteryczny, 5 ml Nanga
Olejek z marokańskiego rumianku pozyskiwany jest z gatunku Ormenis multicaulis, którego nie należy mylić z rumiankiem pospolitym (Matricaria chamomilla), bądź rumianem rzymskim (Chamaemelum nobile), z których również pozyskiwane są olejki eteryczne. Wszystkie wymienione gatunki należą do tej samej rodziny astrowatych (Asteraceae), natomiast właściwości ich olejków różnią się. Roślina ta naturalnie występuje w północno – zachodniej Afryce, głównie w Maroko. Olejek eteryczny z “dzikiego rumianku” tradycyjnie używany jest jako środek rozluźniający mięśnie i do pielęgnacji skóry. Wspaniale więc sprawdzi się w masażach, relaksujących kąpielach i jako dodatek do kosmetyków.
Olejek Olibanum Premium 100% eteryczny, 5 ml Nanga
Naturalny olejek eteryczny z kadzidłowca, inaczej zwany Frankincense lub olibanum, pozyskiwany jest z drzewa kadzidłowca (Boswellia carteri), występującego naturalnie w Afryce Północnej. Żywica powstała z nacięć kory drzewa, inaczej zwana kadzidłem, czczona i wykorzystywana jest w wielu kulturach od blisko 3000 lat. Była jednym z darów Trzech Króli dla nowonarodzonego Dzieciątka Jezus. Olejek Frankincense, działając antyseptycznie, wspaniale sprawdza się podczas kuracji infekcji dróg oddechowych różnego rodzaju. Może być stosowany wtedy w postaci inhalacji, kąpieli czy masaży klatki piersiowej. Ponadto, posiada niesamowitą właściwość zwalniania i pogłębiania oddechu, co doprowadza do głębokiej relaksacji i koncentracji. Nic dziwnego więc, że stosowny jest w wielu praktykach religijnych i medytacyjnych. Gorące kompresy z jego dodatkiem przyniosą ukojenie osobom cierpiącym na bóle mięśni i stawów. Kąpiele wzbogacone olejkiem z kadzidłowca, załagodzą również infekcje dróg moczowo – płciowych, a ponadto zadziałają ujędrniająco i odmładzająco na skórę. Niesamowicie głęboki aromat olejku, rozpylony w powietrzu, wspomaga koncentrację oraz łagodzi stany stresu i niepokoju.
Olejek z białego tymianku 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek ten pozyskiwany jest z kwitnącego ziela białego tymianku (Thymus zygis) na drodze destylacji parowej. Jest on bogaty w tymol – związek o silnym i skutecznym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i antyseptycznym.
Tymianek biały rośnie w Hiszpanii, Portugalii i Maroko. Znany jest również jako tymianek hiszpański. Od „zwykłego” tymianku (Thymus vulgaris) odróżniają go śnieżnobiałe kwiaty (tymianek właściwy rodzi kwiaty jasnofioletowe lub różowe). Tam gdzie występuje, stosowany jest głównie jako przyprawa.
Tymianek jest rośliną cenioną od czasów starożytnych. Symbolizował odwagę, dlatego jego nazwa łacińska została zaczerpnięta z greckiego słowa „thumus”, czyli odwaga. Najpierw starożytni wojownicy, a później średniowieczni rycerze zabierali ze sobą gałązki tymianku na wojnę, aby jego zapach dodawał im waleczności i pewności siebie.
W kontekście leczniczym tymianek był dawniej ważną rośliną stosowaną w licznych dolegliwościach, przede wszystkim w chorobach układu oddechowego, przeziębieniach, gorączce, problemach trawiennych, nerwowości i bezsenności. Wykorzystywano jego pozytywny wpływ na drogi oddechowe, aby złagodzić kaszel i katar. Tymiankowa herbata miała pomagać w szybkim powrocie do zdrowia i poprawiać trawienie. Działała też rozkurczowo i sedatywnie, ułatwiając zasypianie.
Tymianek pełnił także rolę kadzidła. Jego wysuszone ziele płonęło często podczas ceremonii religijnych.
Olejek aksamitkowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek aksamitkowy pozyskiwany jest z kwiatów aksamitki Tagetes minuta, występującej naturalnie w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Peru, Ekwadorze, Chile i Boliwii. Roślina ta posiada wiele lokalnych nazw, takich jak na przykład chinchilla, huacatay, wakataya, khakibos lub suico. Nazywana bywa też dziką aksamitką (ang. wild marigold) i czarną miętą (ang. black mint).
Dla rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej aksamitka ta jest istotnym składnikiem tradycyjnej kuchni i medycyny. Jej wysuszone liście stosuje się jako przyprawę do wielu potraw, m.in. do ocopa – peruwiańskiego dania z ziemniaków z zielonym sosem, któremu kolor ten nadaje właśnie aksamitka. Z liści i kwiatów aksamitki przyrządza się ziołową herbatę, która zalecana jest przy niestrawności, problemach z żołądkiem i w zakażeniach pasożytniczych. Napary z tej rośliny wykorzystuje się również zewnętrznie w przypadku infekcji skórnych i hemoroidów. Co ciekawe, aksamitka Tagetes minuta sadzona jest często na polach pomiędzy uprawianymi roślinami, gdyż jej korzenie wydzielają substancje, które działają jak środki owadobójcze i trzymają z daleka szkodniki oraz ślimaki. Części nadziemne aksamitki również odstraszają owady, dlatego sporządzone z niej bukiety wiesza się na drzwiach i w oknach domów.
Olejek aksamitkowy pachnie słodko, owocowo-cytrusowo. Ceniony jest za mnogość możliwości zastosowania. Używa się go do wyrobu perfum i kosmetyków oraz do aromatyzowania napojów, lodów, wyrobów piekarniczych, tytoniu i leków. Dodawany jest do preparatów farmaceutycznych ze względu na swoje skuteczne działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze. Znajdziemy go również w środkach na owady, larwy i roztocza. Ogromny potencjał olejku aksamitkowego sprawił, że zapotrzebowanie i popyt na niego są bardzo wysokie. Aby zapobiec dewastacji środowiska i nadmiernemu pozyskiwaniu tej rośliny ze stanowisk naturalnych, uprawy aksamitki rozszerzono na wiele krajów poza Ameryką Południową. Obecnie olejek ten produkowany jest więc na szeroką skalę również we Francji, Hiszpanii, w Iranie i w Indiach.
Olejek ylang ylang 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek eteryczny ylang-ylang (olejek ilangowy) pozyskiwany jest z wielkich, pachnących kwiatów tropikalnego drzewa Cananga odorata czyli jagodlinu wonnego. Z tego samego gatunku, ale z innej odmiany, powstaje olejek cananga. Ylang-ylang pochodzi z odmiany genuina, a cananga z odmiany macrophylla. Oba olejki otrzymywane są z kwiatów. Różnią się zapachem i właściwościami [1].
Mówi się, że ylang-ylang oznacza „kwiat wszystkich kwiatów”. Tłumaczenie to jednak jest błędne, choć rozpowszechnione. Nazwa tej rośliny pochodzi z języka Tagalog – jednego z języków ludności filipińskiej, w którym słowo ilang oznacza „dzicz” lub „pustkowie” i nawiązuje do naturalnego środowiska występowania drzewa ylang ylang [2].
Olejek z drzewa różanego 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Naturalny olejek eteryczny z drzewa różanego pozyskiwany jest z gatunku Aniba rosaeodora (ang. rosewood, port. pau rosa), który rośnie w tropikalnych lasach deszczowych Ameryki Południowej. Spotykany jest najczęściej w Brazylii, dlatego nazywany jest też brazylijskim drzewem różanym (Brasilian rosewood), a mieszkańcy Brazylii nazywają go pau rosa. Podobnie jak drzewo herbaciane nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym, tak drzewo różane nie ma (botanicznie) nic wspólnego z różą. Ma natomiast cudowny zapach, który można opisać jako połączenie róży z nutami drzewnymi. Dodatkowo rdzeń jego pnia jest intensywnie bordowy, co też wpłynęło na nadanie mu takiej nazwy, zwłaszcza że „rosewood” to dosłownie „różane drewno”.
Całe drzewo różane pięknie pachnie, dlatego pozyskuje się z niego głównie olejek eteryczny, który jest bardzo ceniony w perfumiarstwie. W drugiej kolejności pozyskuje się z niego drewno, które jest mocne, trwałe i aromatyczne, a do tego ma wyjątkową barwę. Wykorzystywane jest do produkcji instrumentów, drewnianych rzeźb i wysokiej klasy mebli. Indianie natomiast tworzą z niego łodzie. Niestety, eksploatacja drzewa różanego sięgnęła takiego poziomu, że gatunek ten jest obecnie zagrożony wyginięciem. Rządy wielu państw walczą z tym, zabraniając wycinki ze stanowisk naturalnych i promując zalesianie. Podejmuje się także próby wytwarzania olejku z liści, zamiast z drewna, aby zahamować negatywne zmiany. Drzewo to wciąż jest jednak wycinane i eksportowane nielegalnie.
Olejek z liści curry 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek z liści curry 100% eteryczny Nanga
Olejek z liści curry pozyskiwany jest na drodze destylacji parowej z liści drzewa o łacińskiej nazwie Murraya (lub Bergera) koenigii.
Drzewo curry występuje naturalnie w Azji Wschodniej. Uprawiane jest głównie dla swoich aromatycznych liści, ale także dla kory i korzeni. Wszystkie te części znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie, a liście są ponadto szeroko wykorzystywane kulinarnie, szczególnie w kuchni południowych Indii. Mieszkańcy Kerali nie wyobrażają sobie dania curry bez liści curry :) Chociaż warto wspomnieć, że nazewnictwo może być tutaj mylące, ponieważ słowo curry ma trzy znaczenia – pierwsze to liście curry, drugie to przyprawa curry, w której skład wcale nie muszą wchodzić (i zwykle nie wchodzą) liście curry… A trzecie to typowa, indyjska potrawa o nazwie curry, czyli aromatyczne danie na bazie warzyw. Jej nazwa pochodzi od tamilskiego słowa „kari”, czyli dosłownie „warzywa” (etymologia tej nazwy nie jest do końca rozstrzygnięta).
Liście curry pobudzają produkcję soków trawiennych i łagodzą mdłości, dlatego stosowano je dawniej w różnych dolegliwościach trawiennych: w niestrawności, zaparciach, biegunkach i przy wymiotach. Sporządzano z nich także wywary do przemywania ran, oparzeń i ukąszeń owadów, ponieważ wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Podobne działanie ma pozyskany z nich olejek.
Jeśli znacie zapach liści curry, to zapach olejku może Was trochę zaskoczyć. Mnie zaskoczył – w moim odczuciu jest dużo bardziej kamforowo-mentolowy i brakuje w nim charakterystycznej, orientalnej słodyczy, za którą tak uwielbiam te liście. Olejek ma w sobie jednak mnóstwo intrygującej świeżości i lekkości, która świetnie komponuje się z olejkami o zapachach słodkich, ziołowych i cytrusowych.
Olejek rozmarynowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga
Olejek rozmarynowy 100% eteryczny Nanga
Olejek rozmarynowy pozyskiwany jest z kwitnących pędów rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis), niskiego, aromatycznego krzewu, pochodzącego z rejonu Morza Śródziemnego.
Olejek rozmarynowy pachnie wyjątkowo świeżo i rześko. Wydaje się być mroźny – wdychany z chusteczki pozostawia w nozdrzach uczucie chłodu, a naniesiony na skórę bez rozcieńczenia szczypie jak śnieg. Jego zapach jest lekki i przyjemny, mentolowo-ziołowy. Natychmiastowo ożywia umysł i wprawia w dobry nastrój. Wybornie komponuje się z zapachem olejku lawendowego w proporcji 1:1.
Olejek rozmarynowy jest szczególnie ceniony za zdolność do uśmierzania bólu mięśni i stawów. Do tego znakomicie udrożnia drogi oddechowe, wspomaga redukcję cellulitu i działa antyseptycznie na skórę. Ale co najciekawsze, istnieją doniesienia o jego pozytywnym wpływie na zdolności poznawcze, i to poparte badaniami klinicznymi.
W badaniu Mossa i Olivera z 2012 r. uczestnicy poddani zostali ekspozycji na zapach olejku rozmarynowego podczas rozwiązywania zadań umysłowych. Grupa kontrolna pracowała w pomieszczeniach o zapachu neutralnym. Okazało się, że osoby wdychające olejek rozmarynowy uzyskiwały lepsze wyniki niż grupa kontrolna, a także radziły sobie z zadaniami znacznie szybciej. We krwi badanych krążył 1,8-cineol – aktywny składnik olejku odpowiedzialny za jego pozytywny wpływ na funkcje kognitywne. Im wyższe było jego stężenie, tym lepsze były wyniki rozwiązywanych zadań [1].
Inne ciekawe badanie przeprowadził Sayorwan i wsp. w 2013 roku. Ochotnicy zostali poddani inhalacji olejkiem rozmarynowym (była też grupa kontrolna i grupa wdychająca olejek migdałowy). Następnie badanym wykonano EEG oraz szereg badań dotyczących układu nerwowego i nastroju. U tych, którzy wdychali olejek rozmarynowy, odnotowano wzrost częstości skurczów serca i podwyższone ciśnienie krwi, a także zmiany w obrazie fal mózgowych. Badani czuli się bardziej ożywieni i „odświeżeni”, ale jednocześnie spokojni i zrelaksowani [2].
Właściwości lecznicze rozmarynu znano i ceniono już w starożytności. Jego pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć wykorzystywali greccy i rzymscy uczeni, nosząc wykonane z jego pędów wieńce. Maści z rozmarynem wcierano w bolące mięśnie i stawy, a przygotowane z jego liści napary wypijano przy problemach z wątrobą i podczas obfitych uczt, aby usprawnić trawienie.