BIO Shitake w proszku 100g MycoMedica
Shiitake (twardnik japoński) jest ze względu na dużą zawartość aminokwasów, witamin i minerałów zwana królową wśród grzybów lub eliksirem życia. Wypróbuj ekstrakt w najbardziej proporcjonalnym stosunku substancji czynnych
Zawartość opakowania: 100 g BIO proszku z owocników Lentinula edodes (biomasa/powder)
Masa opakowania: 100g
nie zawiera: substancji pomocniczych, dodatków, środków konserwujących
O Shiitake
Shiitake (twardnik japoński, Lentinula edodes) pochodzi z Azji, gdzie jest również używany w gastronomii. Mówi się, że jego smak jest od 4 do 10 razy bardziej skoncentrowany niż w innych grzybach. Shiitake jest więc odpowiedni jako przyprawa do mięsa, zup, sosów lub sałatek. Shiitake to grzyb należący do podstawczaków, niszczący drzewo, rosnący na upadłych drzewach lub pniach. W Japonii znają dwa typy Shiitake – bardziej ceniony donko z zamkniętym kapeluszem i koshin, który ma kapelusz otwarty. Obecnie Shiitake uprawia się komercyjnie na kontrolowanych plantacjach, ponieważ popyt jest ogromny. Pierwsze wzmianki o Shiitake pochodzą z okresu przed 2000 lat w dziełach medycyny chińskiej. O Shiitake mówi się, że jest „królem wśród grzybów“ lub „eliksirem życia“ ze względu na jego skład. Shiitake jest bardzo bogaty w potrzebne niezbędne aminokwasy, substancje mineralne i witaminy grupy B, jak również prowitaminę D2. Inne substancje, które można znaleźć w Shiitake to np. alkaloid purynowy erytadenina, polisacharydy ‒ beta glukany, lentinany i inne.
Jakość naszych produktów i zadowolenie naszych klientów mają dla nas najwyższy priorytet. Wszystkie nasze produkty są regularnie testowane pod kątem obecności metali ciężkich, pestycydów i innych substancji obciążających organizm ludzki. Ten produkt spełnia również kryteria BIO.
Dawkowanie:
1 – 3 g dziennie, co najmniej pół godziny przed posiłkiem, wymieszać około 100 ml wody i wypić (1 równa łyżeczka = 2 g proszku)
zalecamy stosować 5 dni w tygodniu i zrobić 2 dni przerwy
stosować na czczo (co najmniej 30 minut przed posiłkiem lub 60 minut po posiłku)
podczas stosowania grzybów leczniczych zalecamy zwiększenie spożycia witaminy C, która zwiększa wchłanianie substancji czynnych. Na przykład w formie ekstraktu z brazylijskiej wiśni Acerola.
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 lat, dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie należy przekraczać zalecanego dziennego dawkowania. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Produkt nie zastępuje zróżnicowanej diety. Nie zawiera efedryny, kofeiny, glutenu, konserwantów, barwników ani cukru.
Nacisk na środowisko
Większość surowców grzybowych pochodzi z Chin. Środowisko ekologiczne nie jest priorytetem dla współczesnych Chin. Jest więc trudne, ale jednocześnie konieczne, poszukiwanie uprawy grzybów leczniczych z całkowicie czystej i przemysłowo nietkniętej natury. MycoMedica stosuje głównie grzyby uprawiane w prowincjach Fujian, Anhui i Jiangxi, gdzie obszary są praktycznie nietknięte cywilizacją. Pestycydy, metale ciężkie, mikroorganizmy, grzyby, promieniotwórczość są niebezpieczne, przed którymi surowiec grzybowy musi być chroniony bezwarunkowo.
Testowanie w Agrolab
Wszystkie surowce grzybowe wykorzystywane do produkcji produktów grzybowych są testowane przed przetworzeniem w niemieckim niezależnym labolatorium Agrolab na ponad 500 rodzajów metali ciężkich, pestycydów i niebezpiecznych mikroorganizmów. Te testy jesteśmy w stanie przedstawić na żądanie.
Klasyczne testy, które wykonuje niemiecki Agrolab, rozszerzyliśmy o testowanie na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs), które mają działanie rakotwórcze, mogą wpływać na rozwój płodu i mają związek z układem sercowo-naczyniowym.
Końcowa produkcja naszych produktów odbywa się w najbardziej rygorystycznych warunkach higienicznych w Czeskiej Republice. Stosujemy standardy produkcji ISO 9001/2009, certyfikowanej HACCP i system jakości IFS.