Maitake (żagwica listkowata) lub tańczący grzyb, jest bardzo popularnym grzybem, obecnie uprawianym na całym świecie. Tradycyjna medycyna chińska wierzy w jego działanie oczyszczające i używa już od tysięcy lat.
Działanie według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
uzupełnia Śledzionę i jej Qi
odprowadza Wilgoć
tonizuje Nerki i Wątrobę
oczyszcza gorąc
uspokaja ducha
Charakterystyka z punktu widzenia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
temperatura – neutralna
smak – słodki
tropizm – Płuca, Nerki, Jelito grube (wszystkich pięć układów)
Idealny skład, maksymalna siła i działanie
Maitake (żagwica listkowata, Grifola frondosa, w tłumaczeniu tańczący grzyb – nazwa pochodzi z reakcji poszukiwaczy, którzy tańczyli z radości, gdy znaleźli tego wspaniałego i cenionego grzyba) zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy, proteoglikany (D-frakcji), fenoly, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dzięki biofermentacji i ekstrakcji gorącą wodą oferujemy wysoko jakościowy wyciąg z maitake w idealnych proporcjach substancji czynnych celem uzyskania najlepszych rezultatów:
przynajmniej 30 % polisacharydów (to 33-34 %)
Zawartość opakowania: 90 kapsułek po 500 mg ekstraktu – w żelatynowych lub roślinnych kapsułkach (roślinne są odpowiednie dla wegan)
Masa netto: 55,8g
O Maitake
Maitake (żagwica listkowata, Grifola frondosa, w tłumaczeniu tańczący grzyb-nazwa pochodzi z reakcji poszukiwaczy, którzy tańczyli z radości, gdy znaleźli tego wspaniałego i cenionego grzyba) Jest to grzyb pasożytniczy z owocnikiem, który ma formę kępy. Składa się z nogi i z wielu zrośniętych kapeluszy. Owocnik Maitake osiąga szerokość nawet 100 cm. Rośnie przy podstawie drzew i pniów. Maitake pochodzi z Azji i północnej Ameryki, ale w obecnie jest szeroko rozpowszechniony na całym świecie i uprawiany również komercyjnie.
Maitake to grzyb popularny w kuchni, ma bogaty delikatny smak i bardzo przyjemny aromat. Od setek lat jest znany jako grzyb leczniczy w tradycyjnej medycynie chińskiej, podczas gdy „kultury zachodnie” opisały go po raz pierwszy w 1785 roku, przez szkockiego mikologa James J. Dicksona. Maitake zawiera wiele substancji biologicznie czynnych, witaminy, minerały, polisacharydy, proteoglikany (D-frakcji), fenoly, flawonoidy, nienasycone kwasy tłuszczowe.
Dawkowanie:
w problemach zdrowotnych: 3–10 kapsułki dziennie (zaleca się konsultację z lekarzem lub praktykiem medycyny chińskiej)
w stosowaniu zapobiegawczym: 1–2 kapsułki dziennie
zalecamy używać przez 5 dni w tygodniu, a potem 2 dni przerwa
kapsułki używać na czczo (min. 30 minut przed posiłkiem lub 60 minut po posiłku), popić wodą lub słabą zieloną herbatą
podczas używania grzybów leczniczych zalecamy zwiększenie spożycia witaminy C, która zwiększa absorpcję substancji czynnych. Na przykład w formie ekstraktu goździkowca brazylijskiego Acerola.
Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony dla dzieci poniżej 3 roku życia, dla kobiet w ciąży i karmiących. Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Produkt nie służy jako substytut różnorodnej diety. Nie zawiera efedryny, kofeiny, glutenu, konserwantów, barwników lub cukru.
Nacisk na środowisko
Większość surowców grzybowych pochodzi z Chin. Środowisko ekologiczne nie jest priorytetem dla współczesnych Chin. Jest więc trudne, ale jednocześnie konieczne, poszukiwanie uprawy grzybów leczniczych z całkowicie czystej i przemysłowo nietkniętej natury. MycoMedica stosuje głównie grzyby uprawiane w prowincjach Fujian, Anhui i Jiangxi, gdzie obszary są praktycznie nietknięte cywilizacją. Pestycydy, metale ciężkie, mikroorganizmy, grzyby, promieniotwórczość są bardzo niebezpieczne, i przed nimi surowiec grzybowy musi być chroniony bezwarunkowo.
Testowanie w Agrolab
Wszystkie surowce grzybowe wykorzystywane do produkcji produktów grzybowych są testowane przed przetworzeniem w niemieckim niezależnym labolatorium Agrolab na ponad 500 rodzajów metali ciężkich, pestycydów i niebezpiecznych mikroorganizmów. Te testy jesteśmy w stanie przedstawić na żądanie.
Klasyczne testy, które wykonuje niemiecki Agrolab, rozszerzyliśmy o testowanie na wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs), które mają działanie rakotwórcze, mogą wpływać na rozwój płodu i mają związek z układem sercowo-naczyniowym.
Końcowa produkcja naszych produktów odbywa się w najbardziej rygorystycznych warunkach higienicznych w Czeskiej Republice. Stosujemy standardy produkcji ISO 9001/2009, certyfikowanej HACCP i system jakości IFS.