Sposób spożycia
Spożywać 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku, który zawiera tłuszcze.
Zalecane dzienne spożycie
Zalecana porcja dzienna (1 kapsułka) zawiera (%RWS):
Witamina D (D3) — 50 µg / 2000 IU (1000%)
Inulina – 300 mg
*RWS – referencyjna wartość spożycia
IU – International Unit (1 µg = 40 IU)
Składniki
Inulina (korzeń cykorii), pullulan (otoczka kapsułki), witamina D (mikrokapsułkowany cholekalcyferol z porostów).
Przechowywanie
Chronić przed światłem, przechowywać w suchym miejscu w temperaturze pokojowej. Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Środki ostrożności
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Przed zastosowaniem wskazane jest wykonanie badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja wyniku badania z lekarzem lub farmaceutą. Produkt zawiera 2000 IU wit. D i przeznaczony jest dla osób dorosłych i zdrowych do 75 r.ż.
Po jakim czasie witamina D wchłania się ze słońca?
Czas wchłaniania witaminy D zależy od wielu czynników, takich jak rodzaj skóry, szerokość geograficzna, pora roku, godzina dnia, ekspozycja na słońce oraz stosowanie kremów z filtrem UV. Ogólnie rzecz biorąc, produkcja witaminy D w skórze rozpoczyna się w ciągu kilku minut ekspozycji na promieniowanie UVB. Jednak pełne wchłonięcie i przekształcenie witaminy D w jej aktywną formę zajmuje około 24-48 godzin. Ważne jest również, aby pamiętać, że zbyt długie i intensywne ekspozycje na słońce mogą być szkodliwe dla skóry, dlatego zaleca się korzystanie z ochrony przeciwsłonecznej i umiarkowanej ekspozycji na słońce.
Dlaczego witamina D3 jest dla otyłych?
Witamina D3 jest zalecana dla osób otyłych z kilku powodów. Osoby otyłe mogą mieć większe ryzyko niedoboru witaminy D, ponieważ witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może się gromadzić w tkance tłuszczowej, co zmniejsza jej dostępność dla organizmu. Poza tym otyłość jest związana z większym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i innych chorób przewlekłych, a witamina D ma udokumentowane korzystne działanie w kontekście tych schorzeń.
Jakie jest źródło witamina D3 w BICAPS D3 vege?
BICAPS D3 vege zawiera 2000 IU wegańskiej, mikrokapsułkowanej witaminy D z porostów.
Z czym warto łączyć witaminę D3?
Warto łączyć witaminę D3 z witaminą K2, ponieważ witamina K2 pomaga w prawidłowym przemieszczaniu wapnia do kości, wspomagając zdrowe układy kostny i sercowo-naczyniowy. Ponadto, warto łączyć witaminę D3 z witaminą A, ponieważ witamina A wpływa na metabolizm witaminy D i może wspierać jej przyswajanie i wykorzystanie przez organizm. Poza tym witaminę D3 można łączyć z suplementami zawierającymi witaminę C, aby wspomagać układ odpornościowy i ochronę przed stresem oksydacyjnym.
Czy BICAPS D3 vege jest odpowiedni dla wegan?
Tak, BICAPS D3 vege jest odpowiedni dla wegetarian i wegan. Zawiera wegańską witaminę D3 z porostów a kapsułka jest z wegańskiego pullulanu pozyskiwanego w procesie fermentacji.