Sposób spożycia
Spożywać 1 kapsułkę 1 raz dziennie w trakcie posiłku.
Zalecane dzienne spożycie
Zalecana porcja dzienna (1 kapsułka) zawiera:
Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103) – 5 mld CFU,
Inulina – 340 mg.
CFU (Colony Forming Unit) – jednostka tworząca kolonię
Składniki
Inulina (korzeń cykorii), pullulan (otoczka kapsułki), Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103)
Przechowywanie
Chronić przed światłem, przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu niedostępnym dla małych dzieci.
Środki ostrożności
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt przeznaczony dla osób dorosłych, nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące bez konsultacji lekarskiej. Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników. Zalecamy zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Co to jest rhamnosus?
Rhamnosus to szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus.
Jak działają szczepy bakterii w kapsułce BICAPS rhamnosus?
BICAPS rhamnosus zawiera mikrokapsułkowane szczepy bakterii oraz inulinę naturalnego pochodzenia (z korzenia cykorii). Dzięki zastosowaniu metody mikrokapsułkowania („zamknięcie” szczepów w mikrokapsułkach), zawarte w produktach kultury bakterii wyróżnia: zwiększona odporność na płyny ustrojowe, w tym środowisko żołądka brak konieczności przechowywania w lodówce oraz wysoka stabilność (w trakcie przechowywania produktów liczba żywych kultur bakterii nie ulega zmniejszeniu).
Co to są probiotyki?
Probiotyki to żywe drobnoustroje, niezwykle ważne dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Do najlepiej przebadanych należą żywe kultury bakterii takie jak Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei ssp. Rhamnosus, Bifidobacterium animalis ssp. lactis, Bacillus coagulans oraz drożdże Saccharomyces boulardii.
Połączenie probiotyków i prebiotyków
Probiotyki są często stosowane z tzw. prebiotykami, do których należy m.in. inulina
– naturalny oligomer fruktozy. Budowa chemiczna inuliny sprawia, że w niezmienionej
postaci dociera ona do jelit, gdzie staje się pożywką dla probiotyków Takie połączenie (pro i prebiotyku) nazywane jest synbiotykiem.
W czym są probiotyki?
Probiotyki są obecne w różnych produktach spożywczych, takich jak jogurt, kefir, kiszona kapusta, kimchi, a także w suplementach diety w postaci kapsułek, tabletek lub proszków.