Czaga Syberyjska w proszku 100g
Czaga czyli błyskoporek podkorowy (łac. Inonotus obliquus) czarny lub brązowy grzyb-pasożyt, atakujący uszkodzone drzewo. Pasożyt wnika do drzewa przez wcześniej powstałe złamania, pęknięcia i inne rany. Błyskoporek podkorowy spotkać można na klonie, olszy, jarzębinie, ale tylko narośl na brzozie ma użyteczne właściwości. Ponadto z grzyba można zrobić pyszny napój!
Błyskoporek podkorowy – właściwości
Chaga to potężny środek, pochłaniający składniki odżywcze, sok drzewny i przeciwciała brzozy. Dlatego jest jednym z najbardziej cenionych grzybów, przede wszystkim ze względu na dużą liczbę przydatnych substancji.
Zawiera – wit. z grupy B, mikroelementy (magnez, potas, sód, żelazo, cynk, mangan, miedź, bar, krzem, aluminium, wapń), polisacharydy (głównie beta-glukany), polifenole (w tym flawonoidy, taniny, kwas fenolowy), fitosterole (lanosterol, inotodiol, ergosterol), triterpeny (betulina oraz kwas betulinowy), aminokwasy (tryptofan, glicyna, cysteina), antyoksydanty (m.in. dysmutaza ponadtlenkowa), melaninę, kwasy organiczne (szczawiowy, octowy, mrówkowy, wanilinowy), humusowy kwas czagowy.
Witaminy z grupy B – normalizują funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wspierają zdrowie emocjonalne, pomagają radzić sobie ze stresem, depresją, zwiększonym stresem emocjonalnym.
Mikroelementy – magnez normalizuje ciśnienie krwi. Sole potasu i sodu utrzymują optymalny poziom równowagi wodno-solnej i tlenu w komórkach tkanek i narządów. Żelazo aktywuje produkcję hemoglobiny. Cynk spowalnia procesy starzenia. Mangan reguluje wchłanianie żelaza do błony śluzowej przewodu pokarmowego, a także poziom glukozy, cholesterolu i hormonów tarczycy, co zmniejsza ryzyko cukrzycy, udarów i zawałów serca.
Polisacharydy – dostarczają energię, dbają o zdrowie układu krążenia, jelit i wątroby, a także normalizują poziom cukru we krwi i pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Beta-glukany – silne przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki. Przywracają układ odpornościowy, tworząc silny mechanizm obronny przed wirusami, bakteriami, czynnikami rakotwórczymi i grzybami.
Polifenole – hamują rozwój nowotworów złośliwych, niszczą komórki nowotworowe, HIV, wirusy brodawczaka. Flawonoidy działają przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i moczopędnie, dzięki czemu usuwają toksyny z organizmu.
Fitosterole – (około: 40 % lanosterole, 30% inotodiol, 30% ergosterol) to grupa związków występujących w błonach komórkowych roślin. Obniżają poziom cholesterolu we krwi. Działają przeciwnowotworowo, hamują namnażanie się wirusa HIV, usuwają zużyte lub uszkodzone komórki (w tym nowotworowe).
Betulina oraz kwas betulinowy – kwas betulinowy wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwwirusowe, opóźnia rozwój HIV. Wiadomo, że kwas betulinowy ma działanie antyproliferacyjne na komórki raka piersi. Działa również przeciwtrądzikowo, poprawia stan skóry, pomaga w leczeniu łuszczycy, chroni przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych oraz przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Obniża poziom cholesterolu (głównego czynnika rozwoju chorób sercowo-naczyniowych).
Dysmutaza ponadtlenkowa – jeden z najważniejszych antyoksydantów zawartych w błyskoporku, chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i niekontrolowanym utlenianiem.
Melanina – pigment o działaniu silnie genoprotekcyjnym. Bierze udział w procesach naprawy DNA, uczestniczy w procesach metabolicznych. Działa przeciwzapalnie, regenerująco i antyoksydacyjnie, chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi.
Kwasy organiczne – szczawiowy, octowy, mrówkowy, wanilinowy
Kwasy organiczne biorą bezpośredni udział w procesach trawienia, metabolizmie energetycznym, aktywują perystaltykę jelit, spowalniają rozwój bakterii gnilnych i procesy fermentacji w jelicie grubym, przyczyniają się do samoistnego przywrócenia równowagi kwasowo-zasadowej krwi.
Składniki: posiekana huba brzozowa (chaga)
Zalecane stosowanie: dorośli – 1/2 łyżeczki zalać 1 szklanką wrzątku, przykryć pokrywką; zaparzyć przez 10-15 minut; odcedzić. Pić jak zwykłą herbatę.
Okres trwałości: 24 miesiące. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu, w temperaturze nieprzekraczającej + 25 ° C i wilgotności względnej nie większej niż 75%.