Sól Svanska to wyjątkowa i legendarna przyprawa gruzińska, która wyróżnia się pikantnym smakiem i korzennym aromatem. Została wymyślona przez mieszkańców Swanetii i tradycyjnie stosuje się w kuchni gruzińskiej do przyrządzania niemal każdego dania – rybnego, mięsnego, sałatek, sosów i marynat.
Swanetia to trudno dostępny i wysokogórski region w Gruzji. Kiedyś, żeby się tam dostać, trzeba było iść pieszo. A ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe połączenie tego górzystego obszaru ze światem mogło zostać przerwane na kilka miesięcy, co powodowało, że sól kuchenna w tych trudno dostępnych miejscach była uważana za rzadkość. Dlatego miejscowi, w celu oszczędzania soli, stworzyli swoją alternatywę – gruzińską przyprawę, czyli mieszankę gruboziarnistej soli z aromatycznymi lokalnymi ziołami i przyprawami, które nadają potrawom niepowtarzalny aromat i smak. Rezultat podbił całą Gruzję, a następnie przekroczył granicę państwową.
Sól Svanska – zastosowanie kulinarne:
Sól Svanska – sucha mieszanka przypraw. Połączenie słonych, ostrych i korzennych składników nadaje potrawom bardzo apetyczny smak i aromat. Sól ma szerokie i wszechstronne zastosowanie w kuchni:
- podaje się ją zamiast zwykłej soli;
- do dań mięsnych, warzywnych, rybnych, kasz, zup, makaronów;
- do marynowania szaszłyków, ryb;
- do przyprawiania sosów, sałatek, przystawek;
- nadaje przetworom i marynatom oryginalny smak i aromat.
Sól Svanska czerwona ostra – składniki:
sól, mielona czerwona ostra papryka, czerwona ostra papryczka chili, czosnek, nasiona kopru, mielona kolendra, ziarno kolendry.
Lekarze zalecają ograniczenie ilości spożywanej soli, dlatego dobrym pomysłem jest zastąpienie zwykłej soli taką solą z dodatkiem ziół. Zioła nie tylko mają dobry smak, lecz są również bogate w witaminy i minerały: B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, H i PP, potas, wapń , magnez, cynk, selen, miedź i mangan, żelazo, jod, fluor, fosfor i sód.
Opakowanie: 200g