Hortensja ma szerokie zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego takich jak : infekcje cewki moczowej i pęcherza moczowego, powiększenie gruczołu krokowego, kamienie nerkowe. Korzeń bogaty jest w saponiny, izokumaryny (hydrangenol, hydrangina), nitrylozydy, glikozydy fenolowe (hydrangeina), flawonoidy (kempferol, kwercetyna), alkaloidy (febryfugin) i olejek eteryczny. Kumaryny hortensji poprawiają pracę nerek oraz wyciszają stany zapalne układu moczowego. Alkaloidy hamują stany zapalne występujące w wielu chorobach autoimmunologicznych oraz infekcyjnych. Hortensja jest bezpieczną alternatywą dla sterydów w chorobach autoimmunologicznych. Alkaloidy hortensji bardzo skutecznie hamują namnażanie pierwotniaków plasmodium oraz babesia. Alkaloidy rośliny aktywują tzw. reakcje głodu aminokwasowego (AAR), tą samą którą aktywuje niskokaloryczna dieta, przyczyniając się tym samym do wolniejszego starzenia organizmu.
Hortensja może być stosowana w leczeniu łysienia. Wyciągi wodno-alkoholowe niszczą drożdżaki chorobotwórcze, np. z rodzaju Candida. Hamują rozwój bakterii i grzybów w przewodzie pokarmowym i układzie moczowym. Hamują stan zapalny i objawy alergii.
Przy leczeniu alergii najlepiej łączyć hortensje z krwawnikiem – Achillea, rumiankiem – Matricaria i czarnuszką – Nigella (w równych częściach). Z mieszanki sporządzać napar (1 łyżka na 200 ml wrzącej wody) i pić 2 razy dziennie po 100 ml.
Intrakt 1:5 na etanolu 40 – 60% : 100 gramów korzenia zalać 500ml wrzącego alkoholu. Stosować dawki 1ml trzy razy dziennie godzinę przed posiłkiem. Intrakt z uwagi na alkohol wzmacnia działanie alkaloidów dlatego też jest najsilniejszy w działaniu.