Wyświetlanie 145–156 z 197 wyników

Olejek aksamitkowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Olejek aksamitkowy pozyskiwany jest z kwiatów aksamitki Tagetes minuta, występującej naturalnie w Ameryce Południowej, zwłaszcza w Peru, Ekwadorze, Chile i Boliwii. Roślina ta posiada wiele lokalnych nazw, takich jak na przykład chinchilla, huacatay, wakataya, khakibos lub suico. Nazywana bywa też dziką aksamitką (ang. wild marigold) i czarną miętą (ang. black mint). Dla rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej aksamitka ta jest istotnym składnikiem tradycyjnej kuchni i medycyny. Jej wysuszone liście stosuje się jako przyprawę do wielu potraw, m.in. do ocopa – peruwiańskiego dania z ziemniaków z zielonym sosem, któremu kolor ten nadaje właśnie aksamitka. Z liści i kwiatów aksamitki przyrządza się ziołową herbatę, która zalecana jest przy niestrawności, problemach z żołądkiem i w zakażeniach pasożytniczych. Napary z tej rośliny wykorzystuje się również zewnętrznie w przypadku infekcji skórnych i hemoroidów. Co ciekawe, aksamitka Tagetes minuta sadzona jest często na polach pomiędzy uprawianymi roślinami, gdyż jej korzenie wydzielają substancje, które działają jak środki owadobójcze i trzymają z daleka szkodniki oraz ślimaki. Części nadziemne aksamitki również odstraszają owady, dlatego sporządzone z niej bukiety wiesza się na drzwiach i w oknach domów. Olejek aksamitkowy pachnie słodko, owocowo-cytrusowo. Ceniony jest za mnogość możliwości zastosowania. Używa się go do wyrobu perfum i kosmetyków oraz do aromatyzowania napojów, lodów, wyrobów piekarniczych, tytoniu i leków. Dodawany jest do preparatów farmaceutycznych ze względu na swoje skuteczne działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze. Znajdziemy go również w środkach na owady, larwy i roztocza. Ogromny potencjał olejku aksamitkowego sprawił, że zapotrzebowanie i popyt na niego są bardzo wysokie. Aby zapobiec dewastacji środowiska i nadmiernemu pozyskiwaniu tej rośliny ze stanowisk naturalnych, uprawy aksamitki rozszerzono na wiele krajów poza Ameryką Południową. Obecnie olejek ten produkowany jest więc na szeroką skalę również we Francji, Hiszpanii, w Iranie i w Indiach.

Olejek ylang ylang 100% eteryczny, 10 ml Nanga

17,90 
Olejek eteryczny ylang-ylang (olejek ilangowy) pozyskiwany jest z wielkich, pachnących kwiatów tropikalnego drzewa Cananga odorata czyli jagodlinu wonnego. Z tego samego gatunku, ale z innej odmiany, powstaje olejek cananga. Ylang-ylang pochodzi z odmiany genuina, a cananga z odmiany macrophylla. Oba olejki otrzymywane są z kwiatów. Różnią się zapachem i właściwościami [1]. Mówi się, że ylang-ylang oznacza „kwiat wszystkich kwiatów”. Tłumaczenie to jednak jest błędne, choć rozpowszechnione. Nazwa tej rośliny pochodzi z języka Tagalog – jednego z języków ludności filipińskiej, w którym słowo ilang oznacza „dzicz” lub „pustkowie” i nawiązuje do naturalnego środowiska występowania drzewa ylang ylang [2].        

Olejek z drzewa różanego 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Naturalny olejek eteryczny z drzewa różanego pozyskiwany jest z gatunku Aniba rosaeodora (ang. rosewood, port. pau rosa), który rośnie w tropikalnych lasach deszczowych Ameryki Południowej. Spotykany jest najczęściej w Brazylii, dlatego nazywany jest też brazylijskim drzewem różanym (Brasilian rosewood), a mieszkańcy Brazylii nazywają go pau rosa. Podobnie jak drzewo herbaciane nie ma nic wspólnego z krzewem herbacianym, tak drzewo różane nie ma (botanicznie) nic wspólnego z różą. Ma natomiast cudowny zapach, który można opisać jako połączenie róży z nutami drzewnymi. Dodatkowo rdzeń jego pnia jest intensywnie bordowy, co też wpłynęło na nadanie mu takiej nazwy, zwłaszcza że „rosewood” to dosłownie „różane drewno”. Całe drzewo różane pięknie pachnie, dlatego pozyskuje się z niego głównie olejek eteryczny, który jest bardzo ceniony w perfumiarstwie. W drugiej kolejności pozyskuje się z niego drewno, które jest mocne, trwałe i aromatyczne, a do tego ma wyjątkową barwę. Wykorzystywane jest do produkcji instrumentów, drewnianych rzeźb i wysokiej klasy mebli. Indianie natomiast tworzą z niego łodzie. Niestety, eksploatacja drzewa różanego sięgnęła takiego poziomu, że gatunek ten jest obecnie zagrożony wyginięciem. Rządy wielu państw walczą z tym, zabraniając wycinki ze stanowisk naturalnych i promując zalesianie. Podejmuje się także próby wytwarzania olejku z liści, zamiast z drewna, aby zahamować negatywne zmiany. Drzewo to wciąż jest jednak wycinane i eksportowane nielegalnie.

Olejek z liści curry 100% eteryczny, 10 ml Nanga

14,90 
Olejek z liści curry 100% eteryczny Nanga Olejek z liści curry pozyskiwany jest na drodze destylacji parowej z liści drzewa o łacińskiej nazwie Murraya (lub Bergera) koenigii. Drzewo curry występuje naturalnie w Azji Wschodniej. Uprawiane jest głównie dla swoich aromatycznych liści, ale także dla kory i korzeni. Wszystkie te części znajdują zastosowanie w tradycyjnej medycynie, a liście są ponadto szeroko wykorzystywane kulinarnie, szczególnie w kuchni południowych Indii. Mieszkańcy Kerali nie wyobrażają sobie dania curry bez liści curry :) Chociaż warto wspomnieć, że nazewnictwo może być tutaj mylące, ponieważ słowo curry ma trzy znaczenia – pierwsze to liście curry, drugie to przyprawa curry, w której skład wcale nie muszą wchodzić (i zwykle nie wchodzą) liście curry… A trzecie to typowa, indyjska potrawa o nazwie curry, czyli aromatyczne danie na bazie warzyw. Jej nazwa pochodzi od tamilskiego słowa „kari”, czyli dosłownie „warzywa” (etymologia tej nazwy nie jest do końca rozstrzygnięta). Liście curry pobudzają produkcję soków trawiennych i łagodzą mdłości, dlatego stosowano je dawniej w różnych dolegliwościach trawiennych: w niestrawności, zaparciach, biegunkach i przy wymiotach. Sporządzano z nich także wywary do przemywania ran, oparzeń i ukąszeń owadów, ponieważ wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Podobne działanie ma pozyskany z nich olejek. Jeśli znacie zapach liści curry, to zapach olejku może Was trochę zaskoczyć. Mnie zaskoczył – w moim odczuciu jest dużo bardziej kamforowo-mentolowy i brakuje w nim charakterystycznej, orientalnej słodyczy, za którą tak uwielbiam te liście. Olejek ma w sobie jednak mnóstwo intrygującej świeżości i lekkości, która świetnie komponuje się z olejkami o zapachach słodkich, ziołowych i cytrusowych.

Olejek rozmarynowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

9,90 
Olejek rozmarynowy 100% eteryczny Nanga Olejek rozmarynowy pozyskiwany jest z kwitnących pędów rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis), niskiego, aromatycznego krzewu, pochodzącego z rejonu Morza Śródziemnego. Olejek rozmarynowy pachnie wyjątkowo świeżo i rześko. Wydaje się być mroźny – wdychany z chusteczki pozostawia w nozdrzach uczucie chłodu, a naniesiony na skórę bez rozcieńczenia szczypie jak śnieg. Jego zapach jest lekki i przyjemny, mentolowo-ziołowy. Natychmiastowo ożywia umysł i wprawia w dobry nastrój. Wybornie komponuje się z zapachem olejku lawendowego w proporcji 1:1. Olejek rozmarynowy jest szczególnie ceniony za zdolność do uśmierzania bólu mięśni i stawów. Do tego znakomicie udrożnia drogi oddechowe, wspomaga redukcję cellulitu i działa antyseptycznie na skórę. Ale co najciekawsze, istnieją doniesienia o jego pozytywnym wpływie na zdolności poznawcze, i to poparte badaniami klinicznymi. W badaniu Mossa i Olivera z 2012 r. uczestnicy poddani zostali ekspozycji na zapach olejku rozmarynowego podczas rozwiązywania zadań umysłowych. Grupa kontrolna pracowała w pomieszczeniach o zapachu neutralnym. Okazało się, że osoby wdychające olejek rozmarynowy uzyskiwały lepsze wyniki niż grupa kontrolna, a także radziły sobie z zadaniami znacznie szybciej. We krwi badanych krążył 1,8-cineol – aktywny składnik olejku odpowiedzialny za jego pozytywny wpływ na funkcje kognitywne. Im wyższe było jego stężenie, tym lepsze były wyniki rozwiązywanych zadań [1]. Inne ciekawe badanie przeprowadził Sayorwan i wsp. w 2013 roku. Ochotnicy zostali poddani inhalacji olejkiem rozmarynowym (była też grupa kontrolna i grupa wdychająca olejek migdałowy). Następnie badanym wykonano EEG oraz szereg badań dotyczących układu nerwowego i nastroju. U tych, którzy wdychali olejek rozmarynowy, odnotowano wzrost częstości skurczów serca i podwyższone ciśnienie krwi, a także zmiany w obrazie fal mózgowych. Badani czuli się bardziej ożywieni i „odświeżeni”, ale jednocześnie spokojni i zrelaksowani [2]. Właściwości lecznicze rozmarynu znano i ceniono już w starożytności. Jego pozytywny wpływ na koncentrację i pamięć wykorzystywali greccy i rzymscy uczeni, nosząc wykonane z jego pędów wieńce. Maści z rozmarynem wcierano w bolące mięśnie i stawy, a przygotowane z jego liści napary wypijano przy problemach z wątrobą i podczas obfitych uczt, aby usprawnić trawienie.

Olejek Manuka 100% eteryczny, 5 ml Nanga

37,90 
Olejek Manuka 100% eteryczny Nanga Olejek manuka pozyskiwany jest z krzewu manuka (Leptospermum scoparium), należącego do rodziny mirtowatych, który naturalnie występuje na terenie Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Roślina ta znana jest przede wszystkim z miodu o leczniczych właściwościach, który powstaje z jego nektaru. Rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii, Maorysi, od dawna wykorzystują ten krzew w medycynie tradycyjnej i używają jego liści do leczenia przeziębień i zranionej skóry. Właściwości i zastosowanie olejku manuka przypominają te, które posiada olejek z drzewa herbacianego, jako że obie te rośliny należą do tej samej rodziny botanicznej i występują w tym samym regionie. Jednak uważa się, że olejek manuka jest silniejszy w działaniu, stąd jego wyższa cena. Wysoka cena olejku manuka jest również spowodowana tym, że jego zapach jest pozbawiony charakterystycznej, „lekarskiej” nuty, którą posiada olejek z drzewa herbacianego. Olejek manuka jest zatem cenniejszym składnikiem perfum i kompozycji zapachowych. Olejek manuka sprawdzi się przede wszystkim jako środek wspomagający leczenie problemów skórnych różnego pochodzenia (alergie, łuszczyca, łupież, grzybica i inne). Inhalacje parowe z jego dodatkiem to doskonały sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Masaże i kompresy wzbogacone o olejek manuka załagodzą bóle reumatyczne i artretyczne, a kąpiele wspaniale oczyszczą skórę i zrelaksują. Z powodzeniem można go dodawać do kosmetyków (szamponu, kremów, lotionów), a także do środków czystości w celu odkażania pomieszczeń.

Olejek kurkumowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

9,90 
Olejek kurkumowy 100% eteryczny Nanga Olejek kurkumowy pozyskiwany jest z bulwiastych kłączy ostryżu długiego, czyli kurkumy (Curcuma longa). Kurkuma pochodzi z Indii, a historia jej wykorzystania jako rośliny przyprawowej, leczniczej i barwierskiej sięga aż 4 tysięcy lat. W Ajurwedzie, tradycyjnej medycynie Indii, kurkuma stosowana jest jako środek przeciwzapalny, oczyszczający skórę i narządy wewnętrzne, chroniący wątrobę, a także regulujący ciśnienie krwi. Badania medycyny współczesnej potwierdzają działanie lecznicze tej rośliny, wskazując nawet na działanie przeciwnowotworowe. Zapach olejku kurkumowego można krótko określić jako ziemisto-mentolowo-pikantny. Niewątpliwie kojarzy się z zapachem sproszkowanej kurkumy przyprawowej, jednak ma w sobie coś więcej. Jest zdecydowanie bogatszy i pełniejszy. Czuć w nim niewiarygodną świeżość i lekkość, czego zupełnie nie spodziewałam się po olejku z gorzkiej przyprawy korzennej. Ta świeżość w połączeniu z czystym, żółtym kolorem olejku przywodzi na myśl słoneczne, letnie dni. Olejek kurkumowy, dzięki swojej gorzkości i ziemistości, wyjątkowo dobrze łączy się z olejkami o bardzo słodkim, wręcz przytłaczająco słodkim zapachu. Doskonale przełamuje i uzupełnia słodycz. Polecam połączyć go z olejkiem melisowym lub pomarańczowym (do kurkumy dodawaj melisę/pomarańczę po jednej kropli aż kompozycja wyda Ci się odpowiednia). Taka mieszanka świetnie sprawdzi się jako perfumy, ale używaj jej oszczędnie. WŁAŚCIWOŚCI Olejek kurkumowy zastosowany w aromaterapii, kąpieli i masażu całego ciała pozytywnie wpływa na nastrój, relaksuje i koi układ nerwowy. Zastosowany w pielęgnacji skóry działa na nią przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Dodaje jej blasku i pomaga zagoić się zmianom zapalnym, alergicznym, atopowym, egzemowym. Koi zmiany łuszczycowe. Pozytywnie wpływa na kondycję skóry głowy. Właściwości przeciwzapalne olejku kurkumowego warto wykorzystać w masażu mięśni i stawów dotkniętych stanem zapalnym. Olejek kurkumowy wmasowany w brzuch wspomaga trawienie. Zawarte w nim związki aktywne pobudzają wydzielanie żółci i enzymów trawiennych.

Olejek muszkatołowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Olejek eteryczny muszkatołowy pozyskiwany jest z gałki muszkatołowej (Myristica fragrans). Gałka muszkatołowa wykorzystywana jest głównie jako przyprawa, ale warto spojrzeć na nią okiem zielarskim. Zawarte w niej związki aktywne pobudzają trawienie i krążenie krwi, a w kontakcie ze skórą rozgrzewają i działają przeciwbólowo. Dawniej stosowano ją głównie w zaburzeniach trawienia, wzdęciach i biegunkach. Nazywano ją ponadto przyprawą kochanków i wierzono, że działa jak afrodyzjak. Gałka muszkatołowa to owoc muszkatołowca korzennego, drzewa pochodzącego z Wysp Korzennych. W czasach średniowiecznych Europy gałka stanowiła jedną z najcenniejszych przypraw, a ponadto pełniła rolę środka leczniczego i konserwującego. Przez wiele stuleci handlowali nią na wyłączność Arabowie, pilnie strzegąc swoich szlaków. Dopiero na początku XVI wieku Europejczycy odkryli drogę do Wysp Korzennych, zdobywając źródło gałki i innych przypraw. W czasach elżbietańskich (XVI – XVII w.) wierzono, że gałka muszkatołowa odpędza plagę. Była wtedy najdroższa w swojej historii i pomimo tego popyt na nią nie malał. WŁAŚCIWOŚCI Olejek muszkatołowy w aromaterapii Orzeźwia umysł, zwiększa koncentrację i poprawia wydolność umysłową Dodaje energii Redukuje stres i zmęczenie Pobudza krążenie krwi

Olejek majerankowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

17,90 
Olejek majerankowy pozyskiwany jest z majeranku ogrodowego (Origanum marjorama), znanego również pod nazwą lebiodka majeranek. Roślina ta występuje naturalnie w regionie Morza Śródziemnego oraz na Węgrzech i w Iranie. Możemy ją spotkać podczas wakacji w krajach Południowej Europy, spacerując po plaży. Majeranek rośnie tam często w kępach w towarzystwie tymianku i oregano. Zioło to uprawiali już dawno temu Grecy i Rzymianie, dla których majeranek stanowił symbol miłości, radości i piękna. Według mitologii rzymskiej sprowadziła go na ziemię bogini Wenus, aby przypominał ludziom jej piękno. W antycznej Grecji pędy majeranku włożone pod poduszkę panny miały zesłać jej w snach przyszłego męża. W obu tych kulturach wieńcami z majeranku i innych ziół zdobiono skronie nowożeńców na czas ceremonii ślubnej. W czasach średniowiecznych majeranek pełnił rolę amuletu chroniącego przed chorobami, duchami i złymi zaklęciami. Aby zapewnić sobie ochronę, uprawiano go w ogródkach, wieszano na drzwiach lub noszono przy sobie. Majeranek był też oczywiście istotną rośliną przyprawową i leczniczą. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich wykorzystywali go dawniej w swojej ludowej medycynie. Napary z majeranku polecane były na trawienie i wzdęcia oraz na nerwowość, drażliwość i nadpobudliwość. Zmielone ziele wymieszane z miodem spożywano w infekcjach, aby uśmierzyć kaszel i ból gardła. Wdychano również aromat świeżych, roztartych liści, co ułatwiało oddychanie. Stosowanie olejku majerankowego wspomoże leczenie dolegliwości związanych z oddychaniem, w tym astmy, przeziębień, zapalenia zatok czy oskrzeli. Rozgrzewające masaże z dodatkiem olejku przyniosą ukojenie przemęczonym i obolałym mięśniom, a także chorym na reumatyzm i artretyzm. Wmasowywany w dolny brzuch, bądź plecy przyniesie ulgę przy bólach menstruacyjnych, a także wspomoże regulowanie cyklu miesiączkowego. Dodatek olejku do parownika aromaterapeutycznego przyniesie emocjonalny spokój, a także załagodzi bezsenność. WŁAŚCIWOŚCI Olejek majerankowy zastosowany w aromaterapii mocno odpręża i działa sedatywnie. Uspokaja układ nerwowy, łagodzi napięcie emocjonalne, koi w stanach irytacji, złości lub niepokoju, ułatwia zasypianie. Sprzyja rozluźnieniu całego ciała. Skutecznie wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Jego zapach stymuluje wydzielanie śliny, enzymów trawiennych i żółci, pobudza trawienie i wzmaga apetyt. Olejek wmasowany w brzuch działa rozkurczowo na jelita. Warto zastosować go w inhalacjach – udrożnia drogi oddechowe, rozkurcza oskrzela, odblokowuje zatkany nos i zatoki, wspomaga odkrztuszanie w infekcjach płuc i oskrzeli, ułatwia oddychanie w astmie. Olejek ten będzie też doskonałym składnikiem mieszanki do masażu. Poprzez swoje właściwości rozkurczowe pomaga rozluźnić napięte mięśnie, a dodatkowo wykazuje działanie przeciwbólowe. Podobnie jak wszystkie olejki, ten również jest naturalnym antyseptykiem. Nadaje się do pielęgnacji skóry, a także do oczyszczania powietrza z drobnoustrojów oraz jako dodatek do sprzątania.

Olejek z werbeny hiszpańskiej 100% eteryczny, 10 ml Nanga

20,00 
Olejek ten pozyskiwany jest z liści i kwiatów werbeny hiszpańskiej – Thymus hyemalis. Nie pomylcie go z olejkiem werbenowym, który otrzymywany jest z werbeny cytrynowej (Lippia citriodora). Werbena hiszpańska to pachnąca roślina zielna, spokrewniona z tymiankiem. Występuje głównie w Hiszpanii. Jej liście obfitują w cytral, który nadaje im wyrazisty, cytrusowy aromat. Olejek z werbeny hiszpańskiej pachnie jak połączenie melisy z gorzką pomarańczą. W pierwszym momencie czuć rozkoszną słodycz, którą po chwili uzupełnia mocno cytrusowa i nieco gorzkawa nuta. Zapach olejku jest na tyle kompletny, że z powodzeniem możesz go stosować samodzielnie. Jeśli jednak poczujesz, że jest dla ciebie zbyt gorzki, dodaj odrobinę olejku o zapachu bardzo słodkim, np. melisowego, goździkowego lub z drzewa herbacianego (2-3 krople werbeny + 1 kropla olejku słodkiego). Olejek z werbeny hiszpańskiej to dość rzadki produkt, wytwarzany na małą skalę. Dodawany jest do perfum i do wysokiej jakości kosmetyków, których producenci nie chcą wykorzystywać syntetycznego cytralu dla uzyskania świeżej, cytrusowej nuty. W domu olejek ten przydaje się do aromatyzacji pomieszczeń oraz jako dodatek do kosmetyków, prania i środków czystości. Może też zastąpić perfumy. Warto nasycić pomieszczenie jego zapachem podczas pracy czy spotkań towarzyskich. Szybko wprawia w dobry nastrój i odpręża. Niektórzy uważają, że działa też jak afrodyzjak. WŁAŚCIWOŚCI Antyseptyczny Ujędrniający Afrodyzyjny Łagodzący bóle mięśni Kojący przy migrenach, nerwobólach Rozjaśniający umysł

Olejek laurowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

23,90 
Olejek laurowy 100% eteryczny Nanga Olejek laurowy otrzymywany jest z liści wawrzynu szlachetnego (Laurus nobilis), czyli drzewka laurowego. Pozytywnie wpływa na trawienie, wspomaga funkcjonowanie układu oddechowego, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów. Jest powszechnie wykorzystywany do wyrobu kremów, balsamów, mydeł, czy olejków, a także jako składnik perfum. W czasach starożytnych liście laurowe miały znaczenie kulinarne, medyczne i symboliczne. Najpierw uchodziły za boski artefakt Apollina, a później za symbol życia wiecznego. Wierzono, że oczyszczają z grzechów, a także odpędzają złe duchy. Wieńcami laurowymi zdobiono nie tylko głowy olimpijskich zwycięzców, lecz także domy w celu ochrony przed piorunami. W czasach średniowiecznych wieńce laurowe otrzymywali studenci uzyskujący pierwsze stopnie naukowe, zwani bakałarzami (dzisiejsi licencjaci). WŁAŚCIWOŚCI Olejek laurowy zastosowany w formie inhalacji wspiera organizm w walce z przeziębieniem i grypą. Zabija bakterie i wirusy. Dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu oddechowego w infekcjach: udrożnia zatkany nos i zatoki, ułatwia oddychanie. Olejek laurowy wmasowany w brzuch skutecznie poprawia trawienie i łagodzi ociężałość po obfitym posiłku. Ponadto pobudza skąpą miesiączkę. Masaż z olejkiem laurowym pomaga uśmierzyć bóle stawów i mięśni, sprzyja gojeniu się stłuczeń i siniaków. Zapach olejku laurowego działa pobudzająco i podnosi nastrój. Olejek laurowy zastosowany w pielęgnacji skóry znakomicie wspomaga gojenie się ran i zmian dermatologicznych. Można go nanosić na cerę trądzikową, plamy łuszczycowe oraz na skórę głowy dotkniętą łupieżem. Dobrze wpływa także na zdrową skórę i włosy. Włosy wzmacnia i dodaje im blasku, a skórę oczyszcza, nawilża i reguluje jej czynności wydzielnicze Olejek laurowy poprawia nastrój, przynosi ulgę na bolące stawy i mięśnie. Pomaga pozbyć się przykrego zapachu z ust. PRZECIWWSKAZANIA Ciąża i okres karmienia piersią, nadwrażliwość na olejek.

Olejek z pieprzu czarnego 100% eteryczny, 10 ml Nanga

20,90 
1. Olejek z pieprzu czarnego 100% Nanga Olejek eteryczny produkowany z pieprzu czarnego (Piper nigrum), pochodzący z Indii. Charakteryzuje się bezbarwnym do blado zielono-żółtego kolorem. Do wytworzenia olejku wykorzystuje się suche owoce pieprzu czarnego. Wyróżnia się ziołowym, pikantnym zapachem. 2. Składniki Olejek eteryczny 100%. Pozyskiwany w procesie destylacji z parą wodną. 3. Zalecany sposób użycia Stosować rozcieńczony. Do użytku w kominkach aromaterapeutycznych, do inhalacji, kąpieli oraz masaży. Nie dopuszczać do kontaktu z oczami. Tylko do zastosowań zewnętrznych. 4. Sposób przechowywania Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. 5. Środki ostrożności Przyjmowany w dużych ilościach może powodować bezsenność, przegrzanie, zdenerwowanie lub wymioty. 6. Przeciwwskazania Olejku nie powinny stosować kobiety w ciąży oraz karmiące.