Wyświetlanie 133–144 z 197 wyników

Olejek z drzewa Ho 100% eteryczny, 10 ml Nanga

13,90 
Olejek z drzewa ho posiada tajemniczą nazwę, ale pochodzi z drzewa, które wielu z nas może kojarzyć, czyli z drzewa kamforowego – Cinnamomum camphora. To właśnie z niego pozyskuje się naturalną kamforę. Nietrudno więc zgadnąć, jakie nuty zapachowe obecne będą w olejku. Całe drzewo kamforowe obfituje w związki lotne. Olejki eteryczne pozyskuje się z jego drewna i liści. Co ciekawe, skład chemiczny drzewa jest bardzo zmienny, dlatego wyróżniono kilka różnych jego chemotypów, które różnią się zapachem i dominującym składnikiem lotnym. Wyróżnia się chemotypy: kamfora, linalol, 1,8-cineol, nerolidol, safrol i borneol. Olejek z naszej oferty pochodzi z chemotypu linalol i zawiera aż 98% tego związku. Chemotyp drzewa zależy od jego pochodzenia, ale na plantacji można uprawiać kilka jednocześnie, ponieważ łatwo je rozróżnić po zapachu. I tak na przykład kamforowiec z Japonii, Tajwanu i Chin obfituje w linalol, ten z Indii i Sri Lanki zawiera dużo kamfory, a drzewa z Madagaskaru są bogate w cineol. Olejek z drzewa ho (czyli chemotypu linalol) posiada zapach nieco podobny do olejku z drzewa różanego, dlatego traktowany jest często jako jego substytut. Jest to bardzo pozytywna praktyka, gdyż drzewo różane jest obecnie zagrożone wyginięciem.

Olejek Katrafay 100% eteryczny, 10 ml Nanga

21,90 
Olejek eteryczny Katrafay pozyskiwany jest z kory krzewu Cedrelopsis grevei, zwanego przez miejscowych Katrafay. Krzew ten rośnie na Madagaskarze. Zajmuje on bardzo ważne miejsce w medycynie tradycyjnej Madagaskaru. Stosowany jest powszechnie w leczeniu malarii, a także, przez swoje wzmacniające i tonizujące właściwości, w przypadku przemęczenia, rekonwalescencji, czy po porodzie. Katrafay oraz jego olejek eteryczny znajdują zastosowanie również przy zmniejszaniu gorączki oraz na przemęczone mięśnie. Ponadto kobiety używają go jako składnika upiększającej maseczki. Olejek szczególnie sprawdzi się w łagodzeniu bólów mięśni, stawów oraz ścięgien, co sprawia, że idealnie nadaje się dla sportowców. Użyty podczas masażu czy kąpieli pomoże na przemęczenie i przyspieszy regenerację po przebytej chorobie. Przyniesie ukojenie osobom cierpiącym na suchą i swędzącą skórę głowy.

Olejek ze świerka czarnego 100% eteryczny, 10 ml Nanga

10,90 
Czarny świerk to drzewo zazwyczaj znajdowane w mokrych, bagnistych obszarach, gdzie drzewa potrafią dorosnąć do 15 metrów. Można go rozpoznać po ciemno-purpurowych szyszkach i „szczupłym” pokroju. Olejek ze świerka czarnego jest doskonałym wsparciem dla układu oddechowego w przypadku kaszlu, zatkanego nosa i zatok. Korzystnie wpływa także na obolałe i zmęczone mięśnie, dlatego warto wykorzystać go w masażu. Olejek ten przynosi nie tylko korzyści dla ciała, lecz także dla umysłu i ducha. Jego zapach opisywany jest jako „uziemiający”. Pomaga zatrzymać rozbiegane myśli, ułatwia skupienie i dodaje spokoju. Może być wspaniałym narzędziem sprzyjającym medytacji albo sposobem na ukojenie nerwów w chwilach napięcia i zdenerwowania. Świerk czarny był istotnym elementem tradycyjnej medycyny Indian Północnej Ameryki. Wykorzystywano wszystkie jego części: igły, młode pędy, korę, korzenie, szyszki i żywicę. Herbata z kory stanowiła remedium na kamienie nerkowe. Żywica była opatrunkiem na rany. Wywarami z korzeni leczono bóle brzucha, wywary z igieł i młodych pędów stosowano w infekcjach układu oddechowego, a wywarami z szyszek zatrzymywano biegunkę.

Olejek żywotnikowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

16,90 
Olejek żywotnikowy pozyskiwany jest ze świeżych liści, gałązek i kory drzewka Thuja occidentalis, zwyczajowo nazywanego tują. Olejek z tuji zawiera tujon (~65%!), który jest trujący dla ludzi i zwierząt. Jednak umiejętne i wyłącznie zewnętrzne stosowanie olejku przynosi wiele korzyści. Działa on przede wszystkim przeciwdrobnoustrojowo, a także przeciwbólowo i wykrztuśnie. Tuja to aromatyczne drzewko pochodzące z Ameryki Północnej. W jej gałązkach znajdują się gruczołki żywiczne, które produkują olejki odpowiedzialne za jej charakterystyczny zapach. W przeszłości Indianie Północnoamerykańscy wykorzystywali różne części tuji w medycynie i w kuchni. Ze świeżych lub wysuszonych gałązek sporządzali napary i wyciągi do leczenia gorączki, przeziębienia, bólów głowy i bólów reumatycznych. Napary wypijali także podczas kaszlu i przy problemach z oddychaniem. Kobiety wywoływały nimi menstruację, a niekiedy nawet aborcję. Świeże gałązki tuji służyły (i służą do dziś) do okładania się w łaźni parowej w przypadku bólu stawów i mięśni. Indianie robili z nich również maści i okłady. Zastosowanie kulinarne miały dawniej młode pędy, które dodawano do zupy albo parzono jako herbatę. Przydatna była także wewnętrzna kora tuji, którą mieszano z mąką przy wypieku chleba, głównie z powodów ekonomicznych.

Olejek Ravensara 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Olejek Ravensara pozyskiwany jest z liści i gałązek drzewa Ravensara aromatica, rosnącego na Madagaskarze. Drzewo to jest gatunkiem endemicznym dla Madagaskaru i Wysp Komoro, co oznacza, że nie występuje nigdzie indziej. Całe wydziela przyjemny zapach, stąd jego łacińska nazwa gatunkowa „aromatica”. Z kolei w języku Malagasy, którym posługuje się rdzenna ludność Madagaskaru, jego nazwa brzmi „hazomanitra”, co oznacza dosłownie „pachnące drzewo”. Olejek z ravensary ma w sobie coś z eukaliptusa i coś z goździka. Pachnie świeżo i orzeźwiająco, a jednocześnie ostro i trochę korzennie. Wydaje się być chłodny, choć nie zawiera mentolu. Jego zapach natychmiastowo uprzyjemnia oddychanie, wypełniając swoją świeżością nozdrza i drogi oddechowe. Niezwykła kompozycja zapachowa powstaje w wyniku połączenia olejku ravensara z olejkiem cytrynowym, szałwiowym i z drzewa herbacianego. W tradycyjnym lecznictwie Madagaskaru olejek ravensara wykorzystywany był w przypadku pierwszych objawów infekcji oraz jako środek antyseptyczny i wykrztuśny. Naturalnym środowiskiem ravensary są tzw. lasy laurowe, bądź też wawrzynolistne (hiszp. laurisilva). Są to tropikalne lasy reliktowe, stanowiące pamiątkę po okresie trzeciorzędu. Składają się głównie z drzew o dużych, szerokich i twardych liściach, charakterystycznych dla drzewa laurowego i innych drzew z rodziny laurowych. Do tej rodziny należy również ravensara.

Olejek kolendrowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Olejek kolendrowy pozyskiwany jest z nasion kolendry siewnej (Coriandrum sativum) na drodze destylacji z parą wodną. Jest wyjątkowo bogaty w linalol, którego zawiera aż 78%. Związek ten posiada udokumentowane działanie prozdrowotne i to głównie on odpowiada za właściwości i zapach olejku kolendrowego. Olejek kolendrowy to przede wszystkim wsparcie dla układu trawiennego. Poza tym świetnie pielęgnuje skórę i dba o jej dobrą kondycję. Doskonale wpływa na mięśnie i stawy, uśmierzając ich bóle i sprzyjając regeneracji. Jest ponadto wysoko ceniony w perfumerii. Doskonale łączy się z wieloma zapachami, dodając im lekkości i słodyczy. Wykorzystywany jest również w przemyśle spożywczym do aromatyzowania alkoholi i cukierków, a także w przemyśle farmaceutycznym do nadawania przyjemnego zapachu lekom i preparatom. Kolendra była znana i ceniona już w dalekich czasach antycznych. Jej historia sięga co najmniej 1300 roku p.n.e., kiedy to umieszczono ją w grobowcu Tutenchamona. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją jako przyprawę i roślinę leczniczą. Stosowali ją przede wszystkim w dolegliwościach trawiennych i obficie doprawiali nią potrawy przeznaczone na wielkie uczty. Nasiona kolendry uznawane były ponadto w wielu krajach za afrodyzjak, dlatego w starożytności i średniowieczu dodawano je do napojów miłosnych.

Olejek z anyżu gwiazdkowego 100% eteryczny, 10 ml Nanga

7,90 
Olejek ten pozyskiwany jest z nasion anyżu gwiazdkowego (Illicium verum) na drodze destylacji z parą wodną. Warto pamiętać, że nie jest to ten sam olejek, co olejek anyżowy, pozyskiwany z nasion rośliny o nazwie biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum). Olejek z anyżu gwiazdkowego pachnie upajająco słodko, intensywnie, lukrecjowo. Posiada tę samą nutę słodyczy, co nasiona kopru włoskiego i biedrzeńca anyżu, a to za sprawą anetolu, który jest głównym składnikiem aktywnym wszystkich tych nasion. Anetol nadaje im charakterystyczny, słodki aromat, a także odpowiada za działanie prozdrowotne. Jego zawartość w olejku z anyżu gwiazdkowego wynosi 85-90%. Nieziemsko słodki zapach nasion anyżu sprawił, że roślinę tę nazwano Illicum, od łacińskiego słowa illicio, czyli wabić. Anyż gwiazdkowy pochodzi z Chin, a zatem od starożytnych czasów wykorzystywany jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Ceniony jest za pozytywny wpływ na czynności trawienne przewodu pokarmowego oraz za działanie wykrztuśne i lekko przeciwbólowe. Co ciekawe, obecnie większość upraw anyżu dedykowana jest pozyskiwaniu z jego nasion kwasu szikimowego, niezbędnego do produkcji Ostelamiviru – leku stosowanego w walce z wirusem grypy A i B.

Olejek z nasion pietruszki 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Pietruszka (Petroselinum sativum) to dwuletnia lub krótsza bylina dorastająca do 70 cm wysokości. Ma jasnozielone listki i zielonożółte kwiaty które wytwarzają małe, brązowe nasiona. Olejek pietruszkowy pozyskiwany jest z nasion pietruszki zwyczajnej (Petroselinum sativum/Apium petroselinum/Petroselinum crispum). Cechuje go delikatny, słodki, liściasto-cytrusowy zapach, podkreślony nutką ostrości. Zapach ten orzeźwia umysł i przyjemnie otula zmysły. Sprzyja koncentracji i pomaga zatrzymać natłok myśli. Olejek z nasion pietruszki stosowany był w medycynie ludowej. Przyjmowano go doustnie w chorobach nerek i pęcherza, w kamicy moczowej i przy obrzękach. Używany był także w celu wywołania menstruacji, jako że stymuluje skurcze macicy. Z tego powodu kobiety w ciąży powinny go unikać. Kobiety karmiące także, gdyż jego związki czynne przechodzą do mleka.

Olejek z kopru włoskiego (słodki) 100% eteryczny, 10 ml Nanga

8,90 
Olejek ten pozyskiwany jest z Fenkułu włoskiego (Foeniculum vulgare var. dulce) inaczej zwanego koprem włoskim lub słodkim. Roślina ta występuje naturalnie w wielu częściach Europy, a wywodzi się z terenów basenu Morza Śródziemnego. Posiada charakterystyczny anyżkowy zapach i pochodzi z tej samej rodziny baldaszkowatych, co anyż, kminek oraz kolendra. Fenkuł włoski znany był już w czasach starożytnych, gladiatorzy dodawali go do posiłków, aby zapewnić sobie siłę i energię, a w Azji używano go jako antidotum na ukąszenia żmij. Olejek świetnie sprawdzi się w masażach i kąpielach kojących wzdęcia i niestrawności, szczególnie te wywołane stresem. Ponadto ma działanie antycellulitowe i wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Zimne okłady z jego dodatkiem to bardzo dobry sposób na siniaki, a dodany do pasty do zębów zapobiega próchnicy. Jako środek wykrztuśny, doskonale nadaje się do inhalacji łagodzących objawy infekcji dróg oddechowych.

Olejek z rumianku marokańskiego 100% eteryczny, 5 ml Nanga

32,90 
Olejek z marokańskiego rumianku pozyskiwany jest z gatunku Ormenis multicaulis, którego nie należy mylić z rumiankiem pospolitym (Matricaria chamomilla), bądź rumianem rzymskim (Chamaemelum nobile), z których również pozyskiwane są olejki eteryczne. Wszystkie wymienione gatunki należą do tej samej rodziny astrowatych (Asteraceae), natomiast właściwości ich olejków różnią się. Roślina ta naturalnie występuje w północno – zachodniej Afryce, głównie w Maroko. Olejek eteryczny z “dzikiego rumianku” tradycyjnie używany jest jako środek rozluźniający mięśnie i do pielęgnacji skóry. Wspaniale więc sprawdzi się w masażach, relaksujących kąpielach i jako dodatek do kosmetyków.

Olejek Olibanum Premium 100% eteryczny, 5 ml Nanga

25,90 
Naturalny olejek eteryczny z kadzidłowca, inaczej zwany Frankincense lub olibanum, pozyskiwany jest z drzewa kadzidłowca (Boswellia carteri), występującego naturalnie w Afryce Północnej. Żywica powstała z nacięć kory drzewa, inaczej zwana kadzidłem, czczona i wykorzystywana jest w wielu kulturach od blisko 3000 lat. Była jednym z darów Trzech Króli dla nowonarodzonego Dzieciątka Jezus. Olejek Frankincense, działając antyseptycznie, wspaniale sprawdza się podczas kuracji infekcji dróg oddechowych różnego rodzaju. Może być stosowany wtedy w postaci inhalacji, kąpieli czy masaży klatki piersiowej. Ponadto, posiada niesamowitą właściwość zwalniania i pogłębiania oddechu, co doprowadza do głębokiej relaksacji i koncentracji. Nic dziwnego więc, że stosowny jest w wielu praktykach religijnych i medytacyjnych. Gorące kompresy z jego dodatkiem przyniosą ukojenie osobom cierpiącym na bóle mięśni i stawów. Kąpiele wzbogacone olejkiem z kadzidłowca, załagodzą również infekcje dróg moczowo – płciowych, a ponadto zadziałają ujędrniająco i odmładzająco na skórę. Niesamowicie głęboki aromat olejku, rozpylony w powietrzu, wspomaga koncentrację oraz łagodzi stany stresu i niepokoju.

Olejek z białego tymianku 100% eteryczny, 10 ml Nanga

7,90 
Olejek ten pozyskiwany jest z kwitnącego ziela białego tymianku (Thymus zygis) na drodze destylacji parowej. Jest on bogaty w tymol – związek o silnym i skutecznym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybiczym i antyseptycznym. Tymianek biały rośnie w Hiszpanii, Portugalii i Maroko. Znany jest również jako tymianek hiszpański. Od „zwykłego” tymianku (Thymus vulgaris) odróżniają go śnieżnobiałe kwiaty (tymianek właściwy rodzi kwiaty jasnofioletowe lub różowe). Tam gdzie występuje, stosowany jest głównie jako przyprawa. Tymianek jest rośliną cenioną od czasów starożytnych. Symbolizował odwagę, dlatego jego nazwa łacińska została zaczerpnięta z greckiego słowa „thumus”, czyli odwaga. Najpierw starożytni wojownicy, a później średniowieczni rycerze zabierali ze sobą gałązki tymianku na wojnę, aby jego zapach dodawał im waleczności i pewności siebie. W kontekście leczniczym tymianek był dawniej ważną rośliną stosowaną w licznych dolegliwościach, przede wszystkim w chorobach układu oddechowego, przeziębieniach, gorączce, problemach trawiennych, nerwowości i bezsenności. Wykorzystywano jego pozytywny wpływ na drogi oddechowe, aby złagodzić kaszel i katar. Tymiankowa herbata miała pomagać w szybkim powrocie do zdrowia i poprawiać trawienie. Działała też rozkurczowo i sedatywnie, ułatwiając zasypianie. Tymianek pełnił także rolę kadzidła. Jego wysuszone ziele płonęło często podczas ceremonii religijnych.