Olejek amyrisowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

Naturalny olejek eteryczny amyrisowy pozyskiwany jest z drewna i gałązek wiecznie zielonego drzewka amyrisowego (Amyris balsamifera), występującego na Haiti i Dominikanie. Najczęściej do produkcji olejku używa się połamanych gałęzi na skutek huraganów, które w tamtych rejonach są częstym zjawiskiem. Drewno jest wysoce łatwopalne ze względu na dużą zawartość olejku eterycznego i tradycyjnie używa się go jako pochodni. Zdarza się, że drewno leżakuje nawet do trzech lat zanim aromat w pełni się rozwinie i będzie gotowe do destylacji. Olejek wykazuje działanie rozluźniające i relaksujące, za co odpowiada m.in. walerianol, który występuje również w olejku z kozłka lekarskiego. Dodatkowo, olejek amyrisowy działa jak emolient, czyli natłuszcza skórę. Warto go wprowadzić do pielęgnacji skóry suchej.

Olejek palmarozowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

9,90 
Naturalny olejek eteryczny palmarozowy pozyskiwany jest z trawy palczatki imbirowej (Cymbopogon martinii), uprawianej na terenie Indii i Nepalu. Należy ona do tej samej rodziny, co trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus), palczatka szczetna (Cymbopogon nardus) i palczatka jawajska (Cymbopogon witerianus). Zapach olejku jest cytrynowo-kwiatowy, przypominający aromat róży i geranium, co spowodowane jest wysoką zawartością geraniolu (powyżej 80%). Zdarza się, że używany jest do fałszowania znacznie droższego olejku różanego. Wykazuje silnie antybakteryjne działanie, sprawdza się jako składnik naturalnego dezodorantu oraz środek do pielęgnacji skóry z trądzikiem i lekkimi skaleczeniami. Dodatkowo, reguluje wydzielanie sebum oraz stymuluje wzrost i odnowę komórek skóry, docenią go zatem osoby z dojrzałą cerą. Kąpiele i masaże z dodatkiem olejku palmarozowego polepszają stan skóry i nadają jej cudowny, różany zapach. Olejek ma łagodne działanie i jest odpowiedni do cery wrażliwej. Działa odstraszająco na owady, a stosowany przy ugryzieniach i użądleniach przynosi ukojenie.

Olejek goździkowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

8,90 
Olejek eteryczny goździkowy pozyskiwany jest z goździków – wysuszonych pąków kwiatowych goździkowca korzennego (Syzygium aromaticum). Goździkowiec jest drzewem pochodzącym z Wysp Korzennych. Aby pozyskać z niego goździki, trzeba zebrać jego pąki kwiatowe jeszcze zanim się rozwiną, a następnie je ususzyć. Cały goździkowiec pięknie pachnie, ponieważ jego olejek eteryczny powstaje nie tylko w pąkach kwiatowych, ale też w młodych pędach i liściach. Jednak olejek najlepszej jakości to ten, który pochodzi wyłącznie z pąków. Olejek goździkowy pachnie nadzwyczaj słodko i miło, chociaż w pierwszej chwili w nos kłuje jego intensywna ostrość, która przysłania inne nuty zapachowe. Kiedy jednak przyzwyczaimy się do niej, poczujemy aromat słodkich, korzennych ciastek, podkreślony delikatną nutką miętowej świeżości. W połączeniu z olejkami cytrusowymi (a są to nie tylko pomarańcza, cytryna, czy grejpfrut, ale też trawa cytrynowa, werbena hiszpańska, mirt cytrynowy i bergamotka) goździk wypada oszałamiająco. Pasują do niego również inne olejki korzenne: cynamon, imbir, anyż, kurkuma. Główny składnik olejku, eugenol, wykazuje silne właściwości znieczulające, antyseptyczne i przeciwzapalne, co wykorzystuje się w stomatologii. Olejek goździkowy lub sam eugenol są składnikami leków dentystycznych, past do zębów, gum do żucia i płynów do płukania ust. Ale goździki były używane w tych celach już wcześniej. Dawniej, gdy bolał ząb, wcierano w dziąsła zmielone goździki lub żuto je w całości. Goździki wraz z innymi przyprawami były też środkiem do codziennego czyszczenia jamy ustnej. W Indiach do dziś możemy kupić proszek do zębów, który składa się ze zmielonych goździków, kardamonu, cynamonu i ajurwedyjskich ziół.

Olejek z kopru włoskiego (gorzki) 100% eteryczny, 10 ml Nanga

Olejek z kopru włoskiego gorzkiego (Foeniculum vulgare ssp. piperitum) poprawia trawienie, działa rozkurczowo, wykrztuśnie i estrogennie. Zastosowany na skórę działa

Olejek czosnkowy 100% eteryczny, 5 ml Nanga

9,90 
Naturalny olejek eteryczny czosnkowy pozyskiwany jest z czosnku zwyczajnego (Allium sativum), byliny pochodzącej z Azji Środkowej, a uprawianej praktycznie na całym świecie. Czosnek stosowany i czczony był już w starożytnej Grecji i Egipcie, a jego historia sięga przynajmniej do czasów babilońskich (2000 lat p.n.e.). W średniowieczu wierzono, że czosnek chroni przed wampirami i złymi mocami. Jako roślina lecznicza stosowany jest od kilku tysięcy lat, a badania przeprowadzone w XX i XXI wieku potwierdzają jego skuteczność. Nie bez powodu mówi się o czosnku, jak o naturalnym antybiotyku. Do aktywnych składników olejku czosnkowego należą między innymi allistatyna czy garlicyna, które wykazują działanie antybiotyczne, ale nie zabijają pożytecznych dla nas bakterii, jak robią to syntetyczne antybiotyki. Czosnkowy olejek eteryczny to prawdopodobnie najsilniejszy antyseptyk ze wszystkich znanych nam olejków. Charakteryzuje go bardzo intensywny zapach, który jest trudny do zniesienia przez wiele osób i dlatego nie jest chętnie stosowany w aromaterapii. Wspaniale sprawdzi się jako środek wspomagający leczenie schorzeń skórnych wszelakiego pochodzenia (trądzik, grzybice, zapalenia skóry pochodzenia bakteryjnego). Kąpiele, bądź nasiadówki z jego dodatkiem przyniosą ulgę przy powracającym zapaleniu pęcherza. Inhalacje z jego dodatkiem wspomogą leczenie infekcji dróg oddechowych, natomiast silny zapach specyfiku może sprawić, że nie każdy się zdecyduje na taką kurację.

Olejek z drzewa Ho 100% eteryczny, 10 ml Nanga

13,90 
Olejek z drzewa ho posiada tajemniczą nazwę, ale pochodzi z drzewa, które wielu z nas może kojarzyć, czyli z drzewa kamforowego – Cinnamomum camphora. To właśnie z niego pozyskuje się naturalną kamforę. Nietrudno więc zgadnąć, jakie nuty zapachowe obecne będą w olejku. Całe drzewo kamforowe obfituje w związki lotne. Olejki eteryczne pozyskuje się z jego drewna i liści. Co ciekawe, skład chemiczny drzewa jest bardzo zmienny, dlatego wyróżniono kilka różnych jego chemotypów, które różnią się zapachem i dominującym składnikiem lotnym. Wyróżnia się chemotypy: kamfora, linalol, 1,8-cineol, nerolidol, safrol i borneol. Olejek z naszej oferty pochodzi z chemotypu linalol i zawiera aż 98% tego związku. Chemotyp drzewa zależy od jego pochodzenia, ale na plantacji można uprawiać kilka jednocześnie, ponieważ łatwo je rozróżnić po zapachu. I tak na przykład kamforowiec z Japonii, Tajwanu i Chin obfituje w linalol, ten z Indii i Sri Lanki zawiera dużo kamfory, a drzewa z Madagaskaru są bogate w cineol. Olejek z drzewa ho (czyli chemotypu linalol) posiada zapach nieco podobny do olejku z drzewa różanego, dlatego traktowany jest często jako jego substytut. Jest to bardzo pozytywna praktyka, gdyż drzewo różane jest obecnie zagrożone wyginięciem.

Olejek Katrafay 100% eteryczny, 10 ml Nanga

21,90 
Olejek eteryczny Katrafay pozyskiwany jest z kory krzewu Cedrelopsis grevei, zwanego przez miejscowych Katrafay. Krzew ten rośnie na Madagaskarze. Zajmuje on bardzo ważne miejsce w medycynie tradycyjnej Madagaskaru. Stosowany jest powszechnie w leczeniu malarii, a także, przez swoje wzmacniające i tonizujące właściwości, w przypadku przemęczenia, rekonwalescencji, czy po porodzie. Katrafay oraz jego olejek eteryczny znajdują zastosowanie również przy zmniejszaniu gorączki oraz na przemęczone mięśnie. Ponadto kobiety używają go jako składnika upiększającej maseczki. Olejek szczególnie sprawdzi się w łagodzeniu bólów mięśni, stawów oraz ścięgien, co sprawia, że idealnie nadaje się dla sportowców. Użyty podczas masażu czy kąpieli pomoże na przemęczenie i przyspieszy regenerację po przebytej chorobie. Przyniesie ukojenie osobom cierpiącym na suchą i swędzącą skórę głowy.

Olejek ze świerka czarnego 100% eteryczny, 10 ml Nanga

10,90 
Czarny świerk to drzewo zazwyczaj znajdowane w mokrych, bagnistych obszarach, gdzie drzewa potrafią dorosnąć do 15 metrów. Można go rozpoznać po ciemno-purpurowych szyszkach i „szczupłym” pokroju. Olejek ze świerka czarnego jest doskonałym wsparciem dla układu oddechowego w przypadku kaszlu, zatkanego nosa i zatok. Korzystnie wpływa także na obolałe i zmęczone mięśnie, dlatego warto wykorzystać go w masażu. Olejek ten przynosi nie tylko korzyści dla ciała, lecz także dla umysłu i ducha. Jego zapach opisywany jest jako „uziemiający”. Pomaga zatrzymać rozbiegane myśli, ułatwia skupienie i dodaje spokoju. Może być wspaniałym narzędziem sprzyjającym medytacji albo sposobem na ukojenie nerwów w chwilach napięcia i zdenerwowania. Świerk czarny był istotnym elementem tradycyjnej medycyny Indian Północnej Ameryki. Wykorzystywano wszystkie jego części: igły, młode pędy, korę, korzenie, szyszki i żywicę. Herbata z kory stanowiła remedium na kamienie nerkowe. Żywica była opatrunkiem na rany. Wywarami z korzeni leczono bóle brzucha, wywary z igieł i młodych pędów stosowano w infekcjach układu oddechowego, a wywarami z szyszek zatrzymywano biegunkę.

Olejek żywotnikowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

16,90 
Olejek żywotnikowy pozyskiwany jest ze świeżych liści, gałązek i kory drzewka Thuja occidentalis, zwyczajowo nazywanego tują. Olejek z tuji zawiera tujon (~65%!), który jest trujący dla ludzi i zwierząt. Jednak umiejętne i wyłącznie zewnętrzne stosowanie olejku przynosi wiele korzyści. Działa on przede wszystkim przeciwdrobnoustrojowo, a także przeciwbólowo i wykrztuśnie. Tuja to aromatyczne drzewko pochodzące z Ameryki Północnej. W jej gałązkach znajdują się gruczołki żywiczne, które produkują olejki odpowiedzialne za jej charakterystyczny zapach. W przeszłości Indianie Północnoamerykańscy wykorzystywali różne części tuji w medycynie i w kuchni. Ze świeżych lub wysuszonych gałązek sporządzali napary i wyciągi do leczenia gorączki, przeziębienia, bólów głowy i bólów reumatycznych. Napary wypijali także podczas kaszlu i przy problemach z oddychaniem. Kobiety wywoływały nimi menstruację, a niekiedy nawet aborcję. Świeże gałązki tuji służyły (i służą do dziś) do okładania się w łaźni parowej w przypadku bólu stawów i mięśni. Indianie robili z nich również maści i okłady. Zastosowanie kulinarne miały dawniej młode pędy, które dodawano do zupy albo parzono jako herbatę. Przydatna była także wewnętrzna kora tuji, którą mieszano z mąką przy wypieku chleba, głównie z powodów ekonomicznych.

Olejek Ravensara 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Olejek Ravensara pozyskiwany jest z liści i gałązek drzewa Ravensara aromatica, rosnącego na Madagaskarze. Drzewo to jest gatunkiem endemicznym dla Madagaskaru i Wysp Komoro, co oznacza, że nie występuje nigdzie indziej. Całe wydziela przyjemny zapach, stąd jego łacińska nazwa gatunkowa „aromatica”. Z kolei w języku Malagasy, którym posługuje się rdzenna ludność Madagaskaru, jego nazwa brzmi „hazomanitra”, co oznacza dosłownie „pachnące drzewo”. Olejek z ravensary ma w sobie coś z eukaliptusa i coś z goździka. Pachnie świeżo i orzeźwiająco, a jednocześnie ostro i trochę korzennie. Wydaje się być chłodny, choć nie zawiera mentolu. Jego zapach natychmiastowo uprzyjemnia oddychanie, wypełniając swoją świeżością nozdrza i drogi oddechowe. Niezwykła kompozycja zapachowa powstaje w wyniku połączenia olejku ravensara z olejkiem cytrynowym, szałwiowym i z drzewa herbacianego. W tradycyjnym lecznictwie Madagaskaru olejek ravensara wykorzystywany był w przypadku pierwszych objawów infekcji oraz jako środek antyseptyczny i wykrztuśny. Naturalnym środowiskiem ravensary są tzw. lasy laurowe, bądź też wawrzynolistne (hiszp. laurisilva). Są to tropikalne lasy reliktowe, stanowiące pamiątkę po okresie trzeciorzędu. Składają się głównie z drzew o dużych, szerokich i twardych liściach, charakterystycznych dla drzewa laurowego i innych drzew z rodziny laurowych. Do tej rodziny należy również ravensara.

Olejek kolendrowy 100% eteryczny, 10 ml Nanga

15,90 
Olejek kolendrowy pozyskiwany jest z nasion kolendry siewnej (Coriandrum sativum) na drodze destylacji z parą wodną. Jest wyjątkowo bogaty w linalol, którego zawiera aż 78%. Związek ten posiada udokumentowane działanie prozdrowotne i to głównie on odpowiada za właściwości i zapach olejku kolendrowego. Olejek kolendrowy to przede wszystkim wsparcie dla układu trawiennego. Poza tym świetnie pielęgnuje skórę i dba o jej dobrą kondycję. Doskonale wpływa na mięśnie i stawy, uśmierzając ich bóle i sprzyjając regeneracji. Jest ponadto wysoko ceniony w perfumerii. Doskonale łączy się z wieloma zapachami, dodając im lekkości i słodyczy. Wykorzystywany jest również w przemyśle spożywczym do aromatyzowania alkoholi i cukierków, a także w przemyśle farmaceutycznym do nadawania przyjemnego zapachu lekom i preparatom. Kolendra była znana i ceniona już w dalekich czasach antycznych. Jej historia sięga co najmniej 1300 roku p.n.e., kiedy to umieszczono ją w grobowcu Tutenchamona. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali ją jako przyprawę i roślinę leczniczą. Stosowali ją przede wszystkim w dolegliwościach trawiennych i obficie doprawiali nią potrawy przeznaczone na wielkie uczty. Nasiona kolendry uznawane były ponadto w wielu krajach za afrodyzjak, dlatego w starożytności i średniowieczu dodawano je do napojów miłosnych.

Olejek z anyżu gwiazdkowego 100% eteryczny, 10 ml Nanga

7,90 
Olejek ten pozyskiwany jest z nasion anyżu gwiazdkowego (Illicium verum) na drodze destylacji z parą wodną. Warto pamiętać, że nie jest to ten sam olejek, co olejek anyżowy, pozyskiwany z nasion rośliny o nazwie biedrzeniec anyż (Pimpinella anisum). Olejek z anyżu gwiazdkowego pachnie upajająco słodko, intensywnie, lukrecjowo. Posiada tę samą nutę słodyczy, co nasiona kopru włoskiego i biedrzeńca anyżu, a to za sprawą anetolu, który jest głównym składnikiem aktywnym wszystkich tych nasion. Anetol nadaje im charakterystyczny, słodki aromat, a także odpowiada za działanie prozdrowotne. Jego zawartość w olejku z anyżu gwiazdkowego wynosi 85-90%. Nieziemsko słodki zapach nasion anyżu sprawił, że roślinę tę nazwano Illicum, od łacińskiego słowa illicio, czyli wabić. Anyż gwiazdkowy pochodzi z Chin, a zatem od starożytnych czasów wykorzystywany jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Ceniony jest za pozytywny wpływ na czynności trawienne przewodu pokarmowego oraz za działanie wykrztuśne i lekko przeciwbólowe. Co ciekawe, obecnie większość upraw anyżu dedykowana jest pozyskiwaniu z jego nasion kwasu szikimowego, niezbędnego do produkcji Ostelamiviru – leku stosowanego w walce z wirusem grypy A i B.