Burak czerwony mielony 400g NATURA WITA
Suszony burak czerwony - Beta vulgaris
Związki zawarte w burakach pełnia ważną funkcję w profilaktyce nowotworowej. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają również organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce oraz przeciwdziałają wielu innym chorobom. Buraki powinni jadać nadciśnieniowcy.
Kminek owoc 100g NATURA WITA
Owoc kminku - Carvi fructus
Kminek działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych, a także reguluje dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy. Kminek pomaga więc na wiele dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia, odbijanie, bóle brzucha, lekkie zaparcia czy brak apetytu.
Kasztanowiec owoc 50g NATURA WITA
Burak czerwony mielony 400g NATURA WITA
Suszony burak czerwony - Beta vulgaris
Związki zawarte w burakach pełnia ważną funkcję w profilaktyce nowotworowej. Zwalczają one wolne rodniki, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Wspomagają również organizm po chemioterapii, w niedokrwistości, anemii, białaczce oraz przeciwdziałają wielu innym chorobom. Buraki powinni jadać nadciśnieniowcy.
Działanie buraka:
- działa krwiotwórczo, zapobiega anemii
- oczyszcza organizm, wspomaga detoksykację
- korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie
- łagodzi dolegliwości związane z menopauzą, reguluje wypróżnienia
- wspomaga procesy odnowy organizmu
Jarzębina owoc 100g NATURA WITA
Jałowiec owoc 100g NATURA WITA
Jałowiec owoc - Juniperi fructus
Owoc jałowca jest słowiańską przyprawą, która pozwala rozkoszować się w kuchni leśnym aromatem, a także delektować się słodkim, gorzkawo-palącym smakiem. Chcąc osiągnąć taki efekt, możemy dodawać całe lub zmiażdżone ziarna owocu do marynat, pieczeni, bigosu i wszelakich potraw warzywnych. Doskonale sprawdza się także jako przyprawa poprawiająca smak napojów alkoholowych.
Dzika róża skórka mielona 100g NATURA WITA
Skórka mielona dzikiej róży - Rosa canina
Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, witaminizujące. Oczyszcza organizm, działa przeciwzapalnie, ściągająco. Poprawia trawienie działając żółciopędnie. Przy przeziębieniu zadziała wykrztuśnie, przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Wzmacnia nerki oraz krew.
Goji owoc 500g NATURA WITA
Goji owoc - Lycium Barbarum
Owoc goji uznawany w wschodniej kulturze za owoc długowieczności zawiera bardzo dużo antyoksydantów oraz składników mineralnych. Można stwierdzić iż jest ‘’bombą’’ witaminową która wzmacnia, regeneruje oraz pobudza cały organizm. Witaminy zawarte w owocach goji dodają siły, wigoru i energii do działania. Dodatkowo owoce są bardzo przyjemne w smaku, można je spożywać jako przekąskę lub jako dodatek do herbat. Owoc goji to także najlepszy naturalny środek do zachowania zdrowej, jędrnej i młodej skóry ponieważ jest najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Gryka łuska mielona 250g NATURA WITA
Dzika róża owoc 250g NATURA WITA
Owoc dzikiej róży - Fructus Rosae
Wielokierunkowe działanie owoców róży wynika z dużej zawartości witaminy C. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w róży jest aktywna i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która przedawkowana jest przyczyną m.in. biegunki. Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, witaminizujące.
Kakaowiec łuska mielona 250g NATURA WITA
Łuska kakaowca - Theobroma cacao
Łuski kakaowca mają dużą zawartość błonnika i magnezu. Spożywanie błonnika obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i utrzymaniu wagi ciała. Łuska kakaowa ma właściwości lekko pobudzające, dodające ciału energii, a także polepsza samopoczucie psychiczne, daje uczucie odprężenia. Znana jest również z właściwości laktacyjnych. Łuska ziarna kakaowca zawiera również substancję, która niszczy bakterie powodujące próchnicę.
Dzika róża skórka 100g NATURA WITA
Dzika róża skórka - Fructus Rosae
Owoce dzikiej róży od dawna stosowane są jako jedno z bogatszych źródeł witaminy C. Już 1-3 owoce tej róży mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Zawartość kwasu askorbinowego w owocach dzikiej róży zależy od czasu ich zbioru i sposobów suszenia. Naturalna witamina C jest pięć razy bardziej aktywna niż syntetyczna.