Herbata zielona z owocem żurawiny 100g NATURA WITA
W zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu. Aby polubić zieloną herbatę, najpierw należałoby poznać tajniki jej zaparzania. Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu około 5 minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (5-8 minut). Następnie napar przelewamy do innego naczynia aby herbata nie nabrała gorzkiego smaku, Wskazane jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy inny smak.
Owoc żurawiny ma dużą wartość odżywczą, smakową i leczniczą. Jest cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i A, witamin z grupy B-kompleks (B1, B2, B6). Zawiera również karotenoidy, sole mineralne (w tym sole jodu), kwasy organiczne, a zwłaszcza kwas askorbinowy i cytrynowy, pektyny, garbniki, polifenole i antocyjany.
Stosuje się go jako środek orzeźwiający i zwiększający odporność w chorobach, w których występuje gorączka, ponieważ gasi w niej pragnienie. Również w infekcjach dróg moczowych i w leczeniu jaskry. Oprócz działania wzmacniającego, ułatwia trawienie, korzystnie wpływa na pracę jelit i pobudza pracę trzustki, co jest szczególnie ważne dla osób chorych na cukrzycę. Należy polecić go nadciśnieniowcom.
Skład: herbata zielona, owoc żurawiny, kwiat granatu, aromat
Sposób przygotowania: Łyżeczkę herbaty zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą, pozostawić pod przykryciem 3-4 min.
Kraj pochodzenia herbaty zielonej: Chiny
Producent: NATURA WITA SP. Z O.O.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.