Herbatka z malinami.
Starannie dobrane składniki, w szczególności owoce maliny, kwiat dziewanny, lipy i bzu czarnego, powodują, że herbatka wypita w porę może pomóc uchronić przed przeziębieniem.
Dzika róża
Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, witaminizujące, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające, poprawiające trawienie, żółciopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające nerki oraz krew, zwiększające popęd płciowy, regulujące miesiączkowanie i przeciwdepresyjne. Wielokierunkowe działanie róży wynika z dużej zawartości witaminy C, w połączeniu z innymi witaminami. Witamina C w organizmie bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a to podstawowe procesy toczące się w całym organizmie we wszystkich narządach i we wszystkich tkankach. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w róży jest aktywna i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która przedawkowana jest przyczyną m.in. biegunki czy kamieni nerkowych. Cenną właściwością witaminy C jest hamowanie powstania nitrozamin, które są związkami rakotwórczymi i powstają w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych pokarmów zawierających nadmiar azotu, między innymi wędlin.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u dzieci, u kobiet w ciąży oraz u matek karmiących, w czasie choroby, zwłaszcza przebiegającej z gorączką, u palaczy, u alkoholików, u ludzi pijących dużo kawy i herbaty, u lekomanów i u narkomanów. Owoce róży stosuje się w spadku odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych, w chorobach zakaźnych, przeziębieniach, w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza przebiegających z wysoką gorączką, a także w chorobie nowotworowej. Różę stosuje się również u rekonwalescentów po wszelkich chorobach, szczególnie długotrwałych, zakaźnych, po wszelkiego typu operacjach.
Hibiskus
Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych. Przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie. Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi, a polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Działa on też kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.
Owoc porzeczki czarnej
Owoc porzeczki czarnej zawiera dużo witamin – A, C, B1, B2, PP, B6 – i soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, żelaza, boru i miedzi. Stosuje się go w nadciśnieniu, w chorobach reumatycznych, w stanach zapalnych jamy ustnej, w anginie oraz w kamicy moczowej i w biegunkach.
Owoc aronii
Owoc aronii jest znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjany), witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn. Dzięki swoim właściwościom zwany jest źródłem zdrowia i młodości. Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A – należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces starzenia się, ułatwia przemianę materii (zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu), łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Dzięki tym wszystkim zaletom owoc aronii jest wykorzystywany w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.
Owoc maliny
Owoc maliny wykazuje działanie napotne i przeciwgorączkowe, pobudza funkcjonowanie gruczołów potowych. Ma również działanie moczopędnie, oczyszczające, antyreumatyczne oraz odżywcze, przeczyszczające, wzmacniające żołądek i witaminizujące. W medycynie ludowej stosowany był w bakteryjnych i wirusowych chorobach przeziębieniowych przebiegających z podwyższoną temperaturą. Skutecznie wzmacnia przy objawach awitaminozy organizmu, w szkorbucie i paradentozie.
Lipa
Lipa działa napotnie i osłaniająco na drogi oddechowe, bezpośrednio na gruczoły potowe jak również za pośrednictwem nerwów układu współczulnego. Wykazuje działanie na jelita i na narządy rodne kobiet, moczopędne, rozluźniające na mięśnie gładkie (szczególnie naczyń krwionośnych). Wpływa na konsystencję krwi, obniża jej lepkość i przeciwdziała zlepianiu się krwinek, działa gojąco na naczynia krwionośne i na skórę. Wzmacnia żołądek, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i równocześnie działa osłaniająco, a także żółciopędnie, ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Wykazuje również bardzo korzystne wzmacniające i kojące działanie na system nerwowy, uspokaja nerwy i ułatwia zasypianie.
Stosuje się ją jako środek napotny w chorobach zakaźnych układu oddechowego w tzw. chorobach przeziębieniowych, w grypie, w zapaleniu oskrzeli, płuc i gardła, w anginie, a także w nieżytach przewlekłych, w dychawicy oskrzelowej. Polecana jest ludziom pracującym umysłowo – w stanach znużenia, przemęczenia i w słabej koncentracji uwagi. Lipę stosuje się w zaburzeniach trawienia, w chorobach metabolicznych i w miażdżycy. Zewnętrznie stosuje się ją do pielęgnacji i do leczenia skóry, do usuwania piegów, w podrażnieniach i w świądzie skóry, a także wpływa korzystnie na porost włosów.
Kwiat dziewanny
Kwiat dziewanny działa przeciwzapalnie i od flegmiająco na błony śluzowe układu oddechowego, jamy ustnej, gardła, oskrzeli, żołądka, jelit i dróg moczowych, a także przeciwwirusowo, napotnie, moczopędnie, również ułatwia od ksztuszanie. Medycyna ludowa poleca go w chorobach układu oddechowego, w ciężkim suchym kaszlu ze skąpą wydzieliną, w zapaleniu oskrzeli, w kokluszu, w astmie, w stanach zapalnych gardła.
Kwiat bzu czarnego
Kwiat bzu czarnego działa słabo napotnie i moczopędnie. Stosuje się go w gorączce, w przeziębieniu, w stanach nieżytowych płuc i górnych dróg oddechowych, a także jako środek oczyszczający w chorobie reumatycznej.
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.